eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A német túsz után a túszmentőket is megölte az Abu Szajaf

A német túsz után a túszmentőket is megölte az Abu Szajaf

Nyugati túszukat lefejezték, filippínó foglyukat elengedték, a Fülöp-szigetek déli részén jelen lévő szélsőségesek. Az Iszlám Állammal kapcsolatokat kiépítő Abu Szajaf csoport fegyveresei a német túsz megmentésére küldött kommandósok egy részét is megölték.

A Fülöp-szigetek hatóságai az este még vizsgálták a sokkoló videót, de szinte bizonyosra vették, hogy brutális módon végeztek az Abu Szajaf lázadó szervezet tagjai német túszukkal.

A 70 éves Jürgen Gustav Kantnert tavaly rabolták el egy yachtról és 605 ezer dollárt követeltek a szabadon engedéséért. A támadás során a fegyveresek megölték 59 éves feleségét. Amikor összeomlottak a váltságdíjról folyó tárgyalások, a szélsőségesek a férfivel is végeztek.

„Most meg fognak ölni” – mondta Kantner a videón. A Fülöp-szigetek kormánya elítélte a „barbár” tettet. A hatóságok szerint több katonájuk is meghalt, amikor megpróbálták kiszabadítani a nyugati foglyot.

A német kormány közben megerősítette, hogy lefejezték állampolgárukat.

„A gyilkosság ismét rávilágít, hogy milyen gátlástalanok és embertelenek ezek a terroristák. Össze kell fognunk és közösen kell harcolnunk ellenük” – mondta a német kormányszóvivő.

A döntő többségében római katolikus vallású Fülöp-szigetek muszlim kisebbségéhez tartozó, és az ország déli részén ténykedő Abu Szajaf csoportot a nyugati országok terrorszervezetnek tartják. Az Abu Szajaf tagjai a moro etnikai csoporthoz tartoznak, amely függetlenséget akar kiharcolni.

2004-ben ők robbantottak fel egy kompot, 116 ember halálát okozva.

Az Abu Szajaf nem politikai indíttatású bűncselekményeket is végrehajt - például túszokat szed, - hogy így növelje pénzkészleteit.

A csoport több, mint 20 külföldi és filippínó foglyot tart fogva a dzsungelekben található táboraiban. Tavaly két kanadai férfit fejeztek le azután, hogy lejárt a váltságdíj megfizetésére adott határidő.

Egy filippínó túszt viszont hétfőn elengedtek, miután családja váltságdíjat fizetett.

A véres drogháborút folytató Duterte elnök parancsba adta a hadseregnek, hogy számolják fel az Abu Szajafot. A Fülöp-szigetek emellett Malajziával és Indonéziával együttműködve próbálja megfékezni a terroristákat, de eddig nem sikerült elejét venni az emberrablásoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×