eur:
398.29
usd:
372.03
bux:
69536.56
2024. június 14. péntek Vazul

Egyesíthetik a magyar és a szlovák kvótapert

A luxembourgi Európai Bíróságon egyesíthetik a magyar és a szlovák kvótapert. A szlovák álláspont szerint a perösszevonás természetes bírósági eljárás, s nem jelenti automatikusan azt, hogy a bíróság bármely ország javára dönt. A tárgyalást az ügyben 2017 első negyedében tűzheti ki a bíróság, a döntésre, az ítélet kihirdetésére csak ezután várható.

„Javult a migrációs helyzet, és okultunk belőle” – jelentette ki Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter. Hozzátette, az Európai Unió már nincs pánikban, mint 2015-ben, a migrációs válság idején. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közép-európai országok figyelmeztettek, hogy a bevándorlás okait kell felszámolni, és a művileg kialakított kvóták nem működőképesek. Szlovákia ezért még 2015 végén beadvánnyal fordult a luxembourgi Európai Bírósághoz az Európai Tanács 1601. számú határozata miatt. A rendelkezés szerint a közösség más tagállamaiba kellene áthelyezni 120 ezer olyan külföldi személyt, akik eredetileg Olaszországban és Görögországban nyújtották be menedékkérelmüket.

Szlovákia Magyarországhoz hasonlóan azt kéri, hogy a bíróság vizsgálja meg a kötelező betelepítési kvótákat. A két ország kérelmét most egyesíteni szeretné az Európai Bíróság.

A szlovák külügyminisztérium ezzel kapcsolatban úgy tájékoztatott, a kvótaper összevonását nem Szlovákia kezdeményezte, ezt a lépést a bíróság önállóan hozhatja meg. Az igazságügyi minisztérium által kiadott közleményben pedig az áll, a szóbeli megállapodás már megszületett arról, hogy Szlovákia és Magyarország ügyét egyesítik Luxembourgban, ez azonban nem számít egyedi esetnek, és egyik ország esélyeit sem növelik, hogy a számukra megfelelő döntés szülessen. A szlovák igazságügyi tárcát a luxembourgi bíróság egyelőre nem tájékoztatta arról, mikor lesz a kvótaper tárgyalása. Döntés előreláthatólag ez év második felében születhet az ügyben.

 A szlovák külügyminiszter szerint Európában ma már a migrációt kiváltó okok gyökereivel foglalkoznak, ebből kifolyólag jobb a hangulat az unióban, de még nincs megoldva a probléma. Miroslav Lajčák szerint a menekültválságot globális jelenségként kell kezelni, örül neki, hogy az ENSZ is foglalkozik vele, és szeretné, ha közvetlenebb kapcsolat alakulna ki az EU és az ENSZ között.

 A pozsonyi kabinet a héten arról döntött, hogy szlovák katonai rendőrök teljesíthetnek szolgálatot augusztustól az Európába tartó menekülthullám és illegális embercsempészet megfékezésére létrehozott katonai művelet keretében a Földközi-tenger partján. Szlovákia legfeljebb 10 katonai rendőr kiküldését tervezi, akik két váltásban hat hónapig teljesítenek majd szolgálatot.

Címlapról ajánljuk
Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert
Választás 2024

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×