eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Állásokat hoz létre és rombol le az Amazon

Állásokat hoz létre és rombol le az Amazon

A közelgő Brexit ellenére az Amazon további 5 ezer munkahelyet hoz létre Nagy-Britanniában az idén. Az Egyesült Államokban pedig másfél év alatt 100 ezer állást ígér a világ egyik legnagyobb internetes áruháza. De vajon milyen dolgozók járnak jól a hírrel?

Automatizálnak, adóparadicsomokba települnek és így mérséklik a kormányok adóbevételeit, a gyengébbeket pedig kitolják a piacról – az egykor izgalmasnak és progresszívnek tartott, gazdag technológiai cégek megítélése árnyaltabbá vált az utóbbi időben.

Az Amazon internetes áruház azonban jó hírrel szolgált a Brexitet levezénylő May-kormánynak Nagy-Britanniában és a Trump-kormányzatnak az Egyesült Államokban. A postásokat munka nélkül hagyó drónokkal és automatizált csomagolóegységekkel kísérletező cég új munkahelyeket hoz létre.

A szigetországban 5 ezerrel toldja meg alkalmazottai számát és így év végére 24 ezer főre emelkedik a brit Amazon-dolgozók gárdája. Amerikában – ahol Jeff Bezos cégalapító Donald Trump elnökkel is tárgyalt – másfél év alatt 100 ezer új állást hoz létre.

Nagy-Britanniában látszólag csupa jó hírrel szolgál a kereskedőcég: fiatalokat és volt katonákat vértez fel digitális tudással és új elosztó központokat hoz létre.

Brit földön fejlesztik tovább például az Amazon mesterséges intelligenciát használó asszisztensét, Alexát és Londonban divatfotó stúdiót is létrehoz a cég.

A vállalatot ugyanakkor sokat bírálják azért, hogy jobbára a digitális világban már jártas, technikai képzettségű embereknek tud munkát nyújtani és nem azoknak a leszakadó rétegeknek, akik a radikális megoldásokat kínáló politikusokra vagy azok ötleteire szavaztak az Atlanti-óceán mindkét partján.

„Az Amazon több állást rombol le, mint amennyit létrehoz, ez a lényeg” – ez a cím nem máshol, mint az üzleti világhoz közel álló Forbes magazinban tűnt a cég 100 ezer új állásról szóló ígérete után.

A szerző, Tim Worstall megjegyzi: lehet, hogy az Amazon most teljes munkaidős és szociális juttatásokat magukban foglaló állásokat hoz létre, de a kereskedelmi ágazatban ténykedése nyomán jóval több munkahely szűnik meg.

A kapitalizmus igazi híveként azonban gyorsan hozzáteszi, a hatékonyságjavítás nyomán megszűnő munkahelyek gazdagabbá teszik a társadalmat, mert az elbocsájtott alkalmazottak más ágazatokban dolgozhatnak termelhetnek további értéket. Ezt a folyamatot nevezik „kreatív pusztításnak”, amely elősegíti a gazdasági növekedést.

A New York Times ugyanakkor megjegyezte: az online áruházak nem olyan ütemben hoznak létre új állásokat, ahogy a hagyományos munkahelyek megszűnnek. Statisztikák szerint az elmúlt négy évben 200 ezer embert bocsájtottak el a kereskedelmi ágazatból. És bár az Amazon azt ígérte, hogy a jól megfizetett fejlesztők mellett raktári dolgozókat is felvesz, „azok számára, akik a rossz oldalon találták magukat a nagy változások közepette, az egész olyan, mint egy gazdasági hurrikán” – jegyzi meg a lap

Az Amazon által forszírozott robotizáció – a szállítódrónok és automata csomagolósorok üzembe állítása - veszélybe sodorta például a teherautó-sofőrök és raktári dolgozók állását. Lawrence Katz, a Harward Egyetem közgazdász-professzora szerint a kormányoknak több pénzt kell szánniuk az állásukat elvesztő és alacsonyabb fizetésű munkahelyekre átkerülő dolgozók átképzésére. Emellett bérbiztosítási programot is ki kell dolgozni – sürgette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×