eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megkérdezték Trumpot: miért tiszteli a "gyilkost"?

A showbiznisz keveredett a politikával, amikor a Superbowl amerikai futball-döntő bevezetőjeként Donald Trump elnök interjút adott a Fox Newsnak. A televízió egyetlen igazán kemény kérdése az volt, hogy miért tiszteli a „gyilkos” Vlagyimir Putyint. A Kreml időközben közölte: bocsánatkérést vár a FOX News amerikai hírtelevíziótól, amiért egyik műsorvezetője megsértette az orosz elnököt.

Újra odaszólt Trump a hét muszlim ország polgáraira bevezetett beutazási tilalmát hatályon kívül helyező bírónak. Igaz, az elnök ezt nem a televíziójaként csúfolt konzervatív Fox Newsban, hanem a Twitteren tette meg.

A Fox egyetlen igazán kemény kérdése az volt, hogy miért tiszteli a „gyilkos” Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Trump erre azt válaszolta, hogy „sok gyilkos van mindenfelé. Mit gondol, a mi országunk olyan ártatlan?... Nézze már meg, mit tettünk, egy sor hibát követtünk el” – mondta még.

A házigazda Bill O'Reilly témát váltott, majd egy Superbowl fogadási tippet is begyűjtött az elnöktől, aki a favorit New England Patriots, azaz a Hazafiak nyolcpontos győzelmét jósolta meg az eddig bajnokság nélküli Atlanta ellen.

Az amerikai közvélemény azonban inkább azt találgatta, hogy a félidős showműsorban, a liberális nézeteiről ismert Lady Gaga Trump-ellenes politikai tiltakozást csinál-e a futball-döntőből?

Az extravagáns énekesnő végül pop-parádéja előtt csak finom, de érthető utalásokat tett: elénekelte az Isten óvja Amerikát című dalt – benne az ez a föld a tiéd és az enyém szavakkal – majd pajkosan a tömeg elé vetette: „Egy nemzet Isten színe előtt, amely szabadságot és igazságosságot nyújt mindenkinek.”

A showbizben szintén jártas Trump elnök ezt megelőzően támadó taktikával próbált pontokat gyűjteni, mivel a hétvégén hátrányba került a beutazási tilalomért folytatott csatájában.

Pénteken egy szövetségi bíró hatályon kívül helyezte a hét muzulmán ország polgáraira és a menekültekre elnöki rendelettel kimondott beutazási tilalmat. Amikor a Fehér Ház fellebbviteli bírósághoz fordult, hogy megsemmisítse a döntést, elutasították a beadványt.

Az érintett országok korábban visszatartott polgárai, - köztük irakiak és irániak – arra használták fel a lehetőséget, hogy repülőre ültek, Amerikában leszállva pedig ünnepeltek a reptereken.

Trump erre kedvenc médiumán, a Twitteren egy sor üzenetben kelt ki a bíróságok ellen. Az írta: ha valami baj történik, akkor a rendeletét felfüggesztő szövetségi bíró és az őt támogató bírósági rendszer a hibás.

James Robart szövetségi bíró azt mondta: 2001 szeptember 11. óta az érintett országok polgárai soha nem követtek el terrortámadást amerikai földön. Az elnök rendelet „akkor lehet alkotmányos, ha a tényeken és nem a fikción alapul” – tette hozzá. Trump ezek után titulálta Robartot „úgynevezett bírónak”.

A jogrendjére oly büszke Egyesült Államokban eddig nem volt sok példa arra, hogy az elnök élesen bírálja a bírósági rendszert. Trump több Twitter-bejegyzésben is arra utalt: a bíróságok akadályozzák az ország védelmét, míg a „rossz emberek” most örülhetnek.

Az amerikai alkotmány értelmében a bíróságok jelentik az ellensúlyt az elnök végrehajtó és a Kongresszus törvényalkotó hatalmával szemben. Míg Mike Pence alelnök azt mondta: az elnöknek joga van bírálni a két másik hatalmi ágat, addig Trump republikánus pártjának több politikusa is Trumpot támadta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×