eur:
394.66
usd:
369.63
bux:
65296.67
2024. április 23. kedd Béla

Családegyesítés duplázza a menekültek számát

Az elmúlt hónapokban ugyan visszaesett a Németországba érkező menekültek száma, azonban a menekültjogot megszerzett migránsok mind nagyobb számban szorgalmazzák a családegyesítést hátrahagyott hozzátartozóikkal.

A családösszevonás keretében Németországba érkezők száma üstökösszerűen ível felfelé. Amíg 2014-ben csupán 30 ezer személy kapott beutazási engedélyt, egy évvel később már ezen az alapon 50 ezren érkeztek, tavaly pedig kiváltképpen a libanoni és törökországi német konzulátusok már több mint 70 ezer családösszevonásra hivatkozó kérelmezőnek adtak vízumot.

A berlini belügyminisztérium keretében működő migrációs hivatal ugyan nem illetékes a családösszevonás kérdésében, de nemrég közzétett becslése szerint a német földön tartózkodó legnépesebb menekültcsoportot a szírek alkotják, akik közül mindenki átlagosan legalább egy hozzátartozóját szeretné maga után hozatni.

Miután Angela Merkel kancellár 2015 nyarán szélesre tárta az ország kapuit a polgárháborús menekültek előtt, legalább félmillió szíriai lépte át a határt.

A migrációs hivatal működésének kezdeti akadozásai után felgyorsult a migránsok ügyintézése, így rohamosan emelkedik a menedékjoggal rendelkezők száma.

Mint a német törvényhozás alelnöke, Johannes Singhammer kijelentette, a két évvel ezelőtt érkezett szíriaiak száma a családösszevonás keretében rövidesen a duplájára emelkedhet.

Singhammer szerint ez csaknem leküzdhetetlen probléma elé állíthatja a hatóságokat, ezért úgy vélte, hogy fontolóra kellene venni a nyugati országok által az ENSZ fennhatósága alá rendelt táborok létrehozását a polgárháborús területek közelében, ahol a menekültek családtagjaikkal együtt várakozhatnának a béke megteremtésére szülőföldjükön.

Hasonló tervet már a német és a francia külügyminiszter is szóba hozott, anélkül azonban, hogy ennek megvalósítására időközben konkrét lépések születtek volna.

Így nem lehet kizárni, hogy az elkövetkező év során jelentősen felszökik a Németországban menedékjogot nyert migránsok hozzátartozóinak a száma. Erre utal, hogy igencsak megemelkedett az ankarai és bejrúti német konzulátusokon benyújtott családösszevonási kérelmek száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Pont ott szenved a német gazdaság, ami Magyarországnak a legjobban fáj

Pont ott szenved a német gazdaság, ami Magyarországnak a legjobban fáj

A francia és a német gazdaság vegyes jeleket mutatott a legfrissebb bmi-adatokban: Franciaországban tíz hónapos csökkenő üzleti aktivitás után stabilizálódott a helyzet, Németországban pedig ismét növekedésnek indult. De mindkét országban a szolgáltatási szektor húzta fel az adatokat. Magyar szempontból aggasztó lehet, hogy az exportorientált ágazatok – főként a járműgyártásban – csökkenő megrendelésállományról számoltak be Németországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×