eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ki lesz a befutó Franciaországban?

Kilenc politikus jelentkezett be a francia szocialisták által szervezett elnökjelölt-állító választásra, közülük kell a kérdés iránt érdeklődő szavazóknak kiválasztaniuk a januárban megtartandó kétfordulós voksoláson, hogy ki induljon a jövő májusi elnökválasztásokon.

Az elnök-aspiránsok közül a legismertebb politikusnak Manuel Valls volt miniszterelnök számít, aki december 6-án mondott le posztjáról, hogy teljes energiájával az előválasztási kampányra tudjon koncentrálni. A baloldal Sarkozyjeként is emlegetett 54 éves Valls a szocialisták és általában az egész baloldal összefogását tűzte ki fő céljául, kérdés, hogy ez fog-e neki sikerülni.

Párttársainak nagy része a liberalizmus képviselőjét látja benne, ez magyarázza például, hogy a 35 órás munkahét anyjának tekintett, a pártban még mindig befolyásos Martine Aubry volt főtitkár és köre komoly szervezkedésbe kezdett, hogy a volt kormányfő esetleges győzelmét megakadályozzák.

Ez a kör győzte meg Vincent Peillon volt oktatási minisztert, hogy szálljon be az elnökjelölt-állítási versenybe, és bár jobboldalon a politikust az oktatási rendszer szétverőjének tartják, a szocialista aktivisták a baloldal igazi értékeinek a hordozóját látják benne, attól függetlenül, hogy konkrét programmal még nem állt elő.

De nem csak Martine Aubry köre neheztel Manuel Vallsra. Több, a szocialistákat jól ismerő elemző arról számol be, hogy a párton belül egyre inkább eluralkodik a „bárki, csak ne Valls” érzés. Ami főleg abból fakad, hogy Francois Hollande politikájának a végrehajtójaként őt is felelősnek tartják a nehéz gazdasági helyzetért vagy a magas munkanélküliségért, emellett pedig a legtöbben nem szeretik erősen megosztó személyiségét.

A Hollande-i örökség amúgy komoly lehúzó elem lehet Valls számára a kampányban, annál is inkább, mivel a politikus előre kijelentette: vállalja a korábban meghozott döntéseket. Ebből a szempontból egy másik jelölt-aspiráns, Arnaud Montebourg volt gazdasági miniszter is komoly ellenfelévé válhat, a tisztségéről 2014-ben lemondott politikus ugyanis éppen Francois Hollande politikájával akar végérvényesen leszámolni. Ráadásul Montebourg gazdasági hazafiságot és deglobalizációt hirdet, ami nemcsak a baloldali szavazóknak tetszik, vagyis szélesebb körben is képes lehet megszólítani a franciákat.

A fennmaradó hat jelöltről egyelőre azt lehet mondani, hogy a nagyközönség számára meglehetősen ismeretlenek, igaz van köztük egy 70 éves volt trockista-kommunista politikus is, aki a Hollande-i „liberális” gazdaságpolitika ádáz ellenfelének számít. Nem zárható ki persze, hogy az ismeretlenek közül valaki a következő hetekben nagyot alakít, de az itteni elemzők ezúttal nem a baloldalon várják a meglepetést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×