eur:
389.65
usd:
364.78
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Trump elutasítja az orosz hackről szóló vádat

Donald Trump még vezető kongresszusi képviselőkkel is hajlandó összeveszni, azon vádak miatt, hogy az orosz kormánynak dolgozó hackerek segíthették a megválasztását. A megválasztott amerikai elnök "nevetségesnek" nevezte a vádakat.

Amerika még mindig Donald Trump megválasztása miatt forrong – erre utalnak azok a hírszerzési jelentések, amelyek szerint Trump az orosz kormánnyal is kapcsolatban álló hackereknek köszönheti elnökválasztási győzelmét.

A Fehér Ház leendő ura „nevetségesnek” titulálta azokat az amerikai hírszerzési anyagokat, amelyek szerint Moszkva beavatkozott az elnökválasztási kampányba. A jelentések szerint az oroszok pontosan meghatározott szervezetek oldalait és adatbázisait törték fel.

Trump szerint az erről szóló hírek mögött a rivális Demokraták állnak és azt is megjegyezte: szerinte a vádak forrása nem lehet a CIA.

„Nevetséges, nem hiszem el... a hírszerzők egymás között harcolnak, nem biztosak benne” – mondta Trump a Fox News-nak adott interjújában a vádakról.

Vezető amerikai illetékesek egyre inkább aggódnak a megválasztott elnök hozzáállása miatt. Egy neve elhallgatását kérő hírszerzési tiszt élesen bírátal Trumpot: „Aggodalomra ad okot, hogy visszakézből utasítja el az orosz beavatkozásról szóló vádakat azzal az érvvel, hogy azok pártpolitikai indíttatásúak”.

„Elutasítja a hírszerzési jelentéseket, megkérdőjelezi a hírszerzési dolgozók becsületességét. Ezzel szembemegy mindennel, ami szent és sérthetetlen a számukra, az, hogy éjjel-nappal az ország biztonsága felett őrködnek” – tette hozzá a szokatlanul nyers hangnemben nyilatkozó illetékes.

Beiktatása után Trumpnak kell majd irányítani az amerikai kémszervezeteket, miközben úgy tűnik, máris sok ellenséget szerzett magának a köreikben.

Trump a Republikánus Párt színeiben aratott választási sikert, de még Republikánus szenátorok is aggódnak az állítólagos orosz befolyás miatt és mélyreható vizsgálatot ígértek.

A januárban távozó Barack Obama elnök pedig arra utasította a hírszerző szervezeteket, hogy nyújtsanak be jelentést az elnökválasztások során gyanított külföldi befolyás és online támadások kérdésében. A Fehér Ház nyíltan Oroszországot vádolta meg azzal, hogy a kampány idején feltörte a Demokrata Párt emailjeit és oldalait.

A Trump és Moszkva közötti barátság miatt aggódók számára újabb muníciót szolgáltatott a lehetséges új amerikai külügyminiszter személye: Rex Tillerson, az Exxon Mobil olajcég vezérigazgatója jól ismeri Vlagyimir Putyin orosz elnököt. John McCain szenátor, volt elnökjelölt és az oroszok egyik legnagyobb bírálója azt mondta: Tillersonnak „az orosz fenyegetéshez” való hozzáállását erősen árnyalhatja a Kremllel fenntartott kapcsolata. Trump majdani nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn nyugalmazott tábornok közben rendszeresen szerepelt az orosz kormány által fenntartott Russia Today tévécsatornán. A megválasztott elnök ugyanakkor az oroszok iránt bizalmatlan „héjákat” választott a CIA és a Pentagon főnökének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×