eur:
394.22
usd:
365.03
bux:
65450.5
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Magyar-magyar párbeszédet tartottak Dunaszerdahelyen

Csaknem a teljes szlovákiai magyar politikai és civil elit ült hétfőn egy asztalhoz Dunaszerdahelyen, a Magyar Közösség Pártja (MKP) által kezdeményezett magyar-magyar párbeszéd első állomásán. Az egyeztetésre mintegy 100 meghívottat vártak. A politikai szférát elsősorban az MKP és a Híd képviselte, de jelen voltak a szlovák  parlament magyar nemzetiségű, nem a Hídban politizáló képviselői, valamint a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség képviselői is.

Nagyszámú, mintegy 100 meghívott részvételével zajlott az első szlovákiai magyar-magyar párbeszéd Dunaszerdahelyen. A szlovákiai magyar politikusok mellett a civil szakmai szervezetek szinte mindegyike képviseltette magát a meghirdetetten az oktatáspolitikával foglalkozó találkozón.

Az egybegyűlteket Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere köszöntötte, majd Menyhárt József, az MKP elnöke szólt, kiemelve az összefogás jelentőségét. „A mai nap nem lehet az árokmélyítés és a gyűlölködés napja. Aki ezért jött, az álljon fel, és menjen haza. A mai nap a szakmai újratervezés napja, és csak rajtunk múlik, hogyan sikerül” – fogalmazott a Magyar Közösség Pártjának elnöke.

Bugár Béla, a Híd elnöke köszöntőjében az azonos célokra adott különböző válaszokban rejlő lehetőséget emelte ki. „Amennyiben hajlandók vagyunk ezt tudomásul venni és elfogadni, akkor képesek leszünk a közös gondolkozás elindítására“ – hangsúlyozta, hozzáfűzve, reméli, hogy a szakmai párbeszéd után elindul majd a politikai párbeszéd is a két szlovákiai magyar párt között.

A tárgyalások végeztével egy közös nyilatkozatot is elfogadtak, amelyben a szlovákiai magyar iskolák megmaradásának és fejlődésének érdekében hozott alapvetéseket fogalmaztak meg. Mint például a jó minőségű oktatás garanciája, hogy a szülők tudják, a magyar tannyelvű iskola versenyelőnyt jelent a szlovák iskolához képest. Fontos továbbá, hogy a szlovák törvényi gyakorlat definiálja a kisebbségi iskolaügy fogalmát, ezért a nyilatkozat aláírói szorgalmazzák a nemzetiségi iskolák hálózata fogalmának bevezetését.

„A jó döntések meghozatalához pedig a szlovákiai magyar iskolaügy önkormányzó irányítására van szükség“ – áll a nyilatkozatban. A szlovák nyelvoktatás minőségével kapcsolatban elengedhetetlen, hogy a magyar iskolákban a szlovákot ne anyanyelvként, hanem idegen nyelvként oktassák. A nyilatkozat megszövegezői fontosnak tartották kihangsúlyozni, hogy külön odafigyelést igényel a magyar anyanyelvű romák oktatása, mivel a szlovákiai magyar közösség elemi érdeke, hogy a magyar ajkú romák felzárkóztatása gyors ütemben haladjon előre.

„Az oktatásügy területén ezek képezik közös ügyeinket, közös erőfeszítéseink tárgyát“ – áll a Híd, az MKP és a szlovákiai magyar civil szervezetek által elfogadott oktatásügyet érintő közös nyilatkozatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×