eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ezt üzenték a francia választók

Meglepetést hozott Franciaországban a jobb-, illetve jobbközép pártok által szervezett elnökjelölt-állító választás első fordulója. Francois Fillon volt miniszterelnök messze megelőzte a közvélemény-kutatók és a média nagy része által két legesélyesebbnek tartott jelöltet.

Karakteres, igazi jobboldali, a nemzeti érdekeket szem előtt tartó politikát akarnak a francia jobboldali és jobbközép pártok szavazói. Ez a legfontosabb üzenete a vasárnap Franciaországban, a jobboldal történetében először megtartott elnökjelölt-állító választásnak. De mielőtt konkrét számokról beszélnénk, érdemes egy gyors pillantást vetni az esemény kapcsán az elmúlt hetekben megjelent kommentárokra és előrejelzésekre.

A legtöbb felmérés és elemzés azt jósolta, hogy az első forduló győztese Nicolas Sarkozy volt államfő és Alain Juppé egykori miniszterelnök lesz, vagyis a második fordulóban kettőjük közül kell majd a jobboldali szavazóknak választaniuk, hogy ki induljon a jövő évben tartandó elnökválasztáson, a szavazáson résztvevők számát pedig hárommillióra becsülték.

Ehhez képest vasárnap mintegy négymillió francia ment el szavazni, és a végeredmény az első három helyet illetően a következő: az esélytelennek és aránylag szürke szereplőnek tartott Francois Fillon, Nicolas Sarkozy volt miniszterelnöke magasan az első helyen végzett a szavaztok 44,2 százalékával. A balliberális sajtó kedvenceként számon tartott Alain Juppé 28,4 százalékkal a második, Nicolas Sarkozy egykori köztársasági elnök pedig 20,7 százalékkal a harmadik helyre került. Ez utóbbi politikai pályafutása ezzel valószínűleg véglegesen lezárult.

A november 27-én, tehát vasárnap sorra kerülő második fordulóban a jobboldal híveinek Francois Fillon és Alapin Juppé között kell majd választaniuk. Az előbbi karakteres jobboldali politikát ígér, az utóbbi viszont egy puha, centrista, de főleg multikulturális társadalom-modell mellett tör lándzsát. A friss közvélemény-kutatások most azt mutatják, hogy Francois Fillon nagy valószínűséggel a második fordulót is megnyeri.

Ha mégsem így történne, a jobboldal komoly bajba kerülhet, hiszen egy meglehetősen sebezhető elnökjelölt mellé kellene felsorakoznia. Alain Juppé ugyanis 71 éves, tehát joggal lehet támadni azzal hogy túlságosan idős, de ennél is problematikusabb, hogy a politikust 2004-ben a francia igazságszolgáltatás 14 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és egy évre eltiltotta mindenféle politikai tisztségvállalástól a párizsi polgármesteri hivatalnál történt korrupciós ügyekben játszott szerepéért.

Nem véletlen, hogy a választási vereségét sportszerűen elismerő, a politikától valószínűleg visszavonuló Nicolas Sarkozy még vasárnap este bejelentette: a második fordulón Francois Fillonra fog szavazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×