INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

tudósítóink

barack obama

berlin

amerika

elnök

németország

angela merkel

Obama Berlinben "pletykál"

Infostart

Néhány héttel ezelőtt komoly meglepetést keltett a washingtoni Fehér Ház közleménye, amely szerint Barack Obama – az amerikai elnökválasztást követő napokban – még egyszer ellátogat Berlinbe. Az köztudott volt, hogy Athént már régóta szerette volna felkeresni, a ma kezdődő berlini tárgyalásait azonban a nemzetközi média egybehangzóan a szoros baráti kapcsolat kidomborításaként értékeli. Barack Obama Berlinben nemcsak a kancellárral, hanem pénteken a brit, az olasz és a spanyol kormányfővel, valamint a francia elnökkel is találkozik.

Az amerikai elnök mintegy tolmácsként érkezik Berlinbe, ugyanis első, fehérházi megbeszélése a napokban megválasztott hivatali utódjával lényegesen hosszabban tartott, mint eredetileg tervezték. Így Barack Obamának most lehetősége nyílik arra, hogy előbb a kancellárt, majd pedig pedig a brit, az olasz, a spanyol miniszterelnököt és a francia államfőt bizalmasan tájékoztassa Donald Trumpról szerzett személyes benyomásairól.

Diplomáciai körök értesülései szerint az amerikai elnök a fehérházi személycsere után azzal a megnyugtató üzenettel indult útra, hogy az évtizedek óta stabil transzatlanti kapcsolatban aligha kell változástól tartani. Ugyanakkor várhatóan ismét kifejezésre juttatja, hogy ebben a viszonyban kulcsszerep jut a kancellárnak, amiért még egyszer köszönetét akarja kinyilvánítani a legszorosabb szövetségesének a nemzetközi politikában, Angela Merkelnek. Barack Obama már tavasszal, hannoveri útja során is komoly támogatást nyújtott a kancellárnak, amikor elismeréssel szólt a menekültekkel kapcsolatos magatartásáról.

Noha tényleges megállapodást senki sem vár a távozó amerikai elnök búcsúlátogatásától, abban mindenki egyetért, hogy Barack Obama berlini tanácskozásai révén is megpróbálja körvonalazni hivatali utódja számára az irányvonalat a nemzetközi béke egyik legfontosabb alappillérének, az észak-atlanti szövetség érintetlen megőrzése felé.

Kapcsolódó hang

Obama Berlinben "pletykál"
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018