eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az Alzheimer-kór már a második leggyakoribb halálok

Nagy-Britanniában még mindig a rák okozza a legtöbb halálesetet, de második helyre jött fel a demencia, az Alzheimer-kór, amelynek az áldozatai számszerűleg immár megelőzik a keringési- és szívbetegségben elhunytakat.

Az, hogy az Alzheimer-kór mint halálozási ok, ennyire előretört, főként Angliában és Wales-ben, ahol egyetlen év leforgása alatt ötödével nőtt a demenciában elhunytak száma, azért aggasztó hír, mert a rákbetegség egyre inkább gyógyíthatóvá válik, míg a kóros demenciával még nem tudnak mit kezdeni az orvosok.

Az ok természetesen magától értetődő: kitolódott az átlagéletkor felső határa. Az új statisztikai adat viszont arra figyelmeztet, hogy a az elöregedő társadalom komoly kihívást jelent az egészségügy számára, az Alzheimer-krízissel is meg kell birkózni.

Azt szintén megállapította a felmérés, hogy míg a halálozási statisztikában a nőknél már három éve megelőzte a demencia a szívbetegségeket, újabban kezd eltűnni a különbség ezen a téren a nemek között. Ennek részben az az oka, hogy már a férfiak is egyre inkább megérhetnek igen magas életkort.

A brit Alzheimer-kutatási központot vezető Hilary Evans rámutat, hogy a demencia nem elkerülhetetlen velejárója az öregségnek, tulajdonképpen kóros elváltozások okozzák, és ezeknek a gyógymódját és megelőzését kell nagyobb ráfordítással kidolgozni. Még nem gyógyítható, akit elér, az Alzheimeresként hal meg. Viszont amíg meg nem születik a gyógymódja, a demenciában szenvedők életkörülményeit kell elviselhetővé tenni, szociális gondozással.

Közben egy chicagoi kutatás megállapította, hogy egyesek természetes immunitást mutatnak az Alzheimer-kórral szemben. Kilencven éven felüliek agyában találtak haláluk után az Alzheimerre jellemző lerakódásokat, de ők előzőleg ennek ellenére teljes szellemi frissességet mutattak, aminek valószínűleg genetikai, étrendi és környezeti okai lehetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×