eur:
389.69
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Londoni Orbán-vizit: "May meg akarja osztani az EU-t"

„Theresa May az Európai Unió megosztására törekszik” – így értékelte néhány médium azt a tényt, hogy a Brexit levezénylésére ígéretet tett brit kormányfő szerdán fogadja magyar kollégáját, Orbán Viktort.

Jó hír az összeesküvés-elméletek híveinek: Theresa May brit miniszterelnök épp azon a napon fogadja Orbán Viktort, amikor a világ az amerikai elnökválasztás eredményére figyel.

Mindez arra utalhat, hogy May és magyar vendége valami olyasmiről próbálhat megállapodni, amiről el akarják terelni a média figyelmét.

Csakhogy a Brexit mellett hitet tévő May számára fontosabb lenne, hogy ország-világ előtt bizonyíthassa: vannak szövetségesei az Európai Unióban és így igenis lehetőség az, hogy Nagy-Britannia egyedi és előnyös feltételeket alkudhasson ki magának, mielőtt kilép az EU-ból.

Az Orbán-látogatás híre a múlt héten röppent fel, és Budapesten először nem akarták megerősíteni azt. A hírt és a „megosztó Nagy-Britanniáról” szóló megjegyzést felkapta néhány brit jobboldali bulvárlap, bár az valójában a BuzzFeed portáltól származott.

A magyar miniszerelnök látogatása „erősíti azokat a vádakat, hogy Nagy-Britannia szövetséget épít ki Magyarország jobboldali vezetőjével, hogy megossza az EU-t a Brexit-tárgyalások során” – írta a portál. A Buzzfeed idézett is egy neve elhallgatását kérő „vezető uniós illetékest”, aki ironikusan azt mondta: „May jó társaságba keveredett”.

Azt hogy Magyarország a konfrontáció helyett a kapcsolatok erősítésére törekszik a britekkel már néhány hónapja érezni lehet. Budapest volt az a visegrádi országok közül, amely a többiekhez képest nem illette éles bírálatokkal a briteket a Brexit-szavazás után elszabadult, egy cseh és egy lengyel állampolgár halálához vezető indulat miatt.

Szijjártó Péter külügyminszter októberi látogatásán ugyan azt mondta az InfoRádiónak, hogy nagyon keményen kiállnak majd Brexit-tárgyalásokon a nagy-britanniai magyarok érdekeiért, de a hangsúly a gazdasági kapcsolatok megerősítésén volt.

Boris Johnson külügyminszter például sajátos stílusában „részben angoloknak” titulálta a magyarokat, mert a Tescóban angol termékeket is vásárolnak. A külügyminiszteri vizit idején jött létre – több brit érdekeltségű multi részvételével - a Brit-Magyar Üzleti Tanács, amelynek célja a magyarországi brit befektetések fenntartása és ösztönzése a Brexit után is, bár a Marks & Spencer

épp Orbán Viktor útja előtt egy nappal közölte, hogy kivonul több piacról, így Magyarországról is.

Szijjártó Péter szintén rádiónknak azt mondta: egyedi, nem norvég vagy svájci mintára írt Brexit-alkut is el tud képzelni a britek és az EU között. Mindeközben az Unió vezetése azt ismételgeti hogy a briteknek két választásuk van: vagy kilépnek még a közös gazdasági térségből és a vámúnióból is vagy maradnak.

A Buzzfeed ugyanakkor azt sugallta, hogy Theresa May és Orbán Viktor közös nevezőre juthat az EU-n belüli szabad munkavállalás korlátozása kérdésében. „Az országába tartó migránsok beáramlását fékezni kívánó magyar vezető aligha tiltakozik az ellen, hogy az Egyesült Királyság korlátozni akarja az Uniós állampolgárok beköltözését és munkavállalását” – jegyezte meg a portál.

„A közép-európai ország nagyon szeretné lelassítani a tehetségek kivándorlását” – tette hozzá a Daily Express. Korábban azonban Magyarország a visegrádi államokkal együtt kilátásba helyezte, hogy blokkolja az EU és a britek majdani alkuját, ha nem sikerül megállapodni állampolgáraik Nagy-Britannia munkavállalási jogáról.

Theresa May egy nappal azután fogadja Orbán Viktort, hogy hazatért Indiából. Az ázsiai út megítélése ellentmondásos: May azt akarta felmutatni, hogy a Brexit árnyékában előnyös szabadkereskedelmi alkut tud majd kötni egy feltörekvő gazdasággal.

Közben azonban nyers hangnemben vendéglátói értésére adta: a Brit Nemzetközösséghez tartozó indiaiak nem számíthatnak a vízumszabályok lazítására, amit vendéglátói kifejezetten nemtetszéssel fogadtak. A Brexit-tábor ugyanis azt sugalmazta, hogy az EU-s munkavállalók helyett inkább a kulturálisan közelebb álló Nemzetközösség polgárainak adnának korlátozott munkavállalási jogokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×