eur:
389.55
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Megkezdődött Rakka ostroma

Megkezdődött Rakka ostroma

Megkezdődött az Iszlám Állam fővárosa, Rakka ostroma – ezt jelentették be az Egyesült Államokkal szövetséges szíriai lázadó erők. A szomszédos Törökországot azonban aggasztja a szíriai kurdok szerepe az offenzívában.

Egy héttel azután, hogy az iraki erők támadást indítottak az Iszlám Állam által megszállt Moszul visszafoglalására, Szíriában is védekeznie kell a dzsihadista szervezetnek.

A magát Szíriai Demokratikus Erőknek nevező ellenzéki csoport közölte, hogy megkezdte az önhatalmúlag kikiáltott „kalifátus” Szíriában található „fővárosa”, Rakka ostromát.

Az SDF rövidítésű szövetségnek az Egyesült Államok által támogatott szíriai ellenzéki erők és az YPG kurd milíciaa tagja, amely Washington fő szövetségese a dzsihadisták elleni harcban. A Rakka megszerzéséért indított hadműveletet Eufrátesz Haragjának nevezték el.

A támadás részeként az amerikaiak összehangolják légicsapásaikat az SDF-fel. Az Iszlám Állam Rakkából irányítja kiképzőtáborait és katonai akcióit, miközben a városban ellenőrzése alá vonta a mindennapi életet, így például a pékségek, iskolák, bankok és mecsetek működését – jegyezte meg a Reuters.

„A rakkai kampány szándékosan szakaszos lesz. Az első szakasz célja az elszigetelés. A későbbiekben elüldözzük a Daest Rakkából” – mondta az Iszlám Állam arab nevét használó amerikai elnöki megbízott, Brett McGurk.

Az offenzíva tervezését akadályozta Törökország szerepe: Ankara amiatt aggódik, hogy a szíriai kurdok túl nagy befolyáshoz jutnak és saját katonai műveletet tervez.

Az SDF viszont közölte: ellenzi Törökország részvételét. Brett McGurk amerikai elnöki megbízott hozzátette, hogy a „Rakkát majd felszabadító erő főleg helyi születésű arabokból és nem kurd harcosokból áll majd”.

A nagyhatalmak közben külföldön végrehajtott terrortámadásoktól tartanak. Az Iszlám Állam ugyanis ilyen vérengzésekkel próbálja jelezni, hogy még mindig erős. Stephen Townsend tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők főparancsnoka azt mondta: Rakkát el kell szigetelni, mert attól tartanak, hogy erről a bázisról indítana külföldi támadásokat a dzsihadista csoport.

A rakkai offenzíva azt a célt is szolgálhatja, hogy az Egyesült Államok szövetségesei újabb területhez jussanak, miközben Oroszország és a szíriai rezsim arra készül, hogy felújítja a nyugatra fekvő Kelet-Aleppó ostromát.

Pénteken járt le az oroszok által adott ultimátum, amelynek értelmében a civileknek és a lázadóknak elvonulást biztosítottak volna. A felkelők elutasították az ajánlatot és egy héten át lőtték a nyugati városrészt, többtucat polgári lakos halálát okozva. A kormányerők pénteken 10 órára több „humanitárius korridort” nyitottak meg, de estig senki sem jött át. A szíriai kormány szerint a lázadók nem engedik ki a polgári lakosokat. Kelet-Aleppóban most így brutális ostromra számítanak, a Telegraph brit lap szerint a földi offenzívában orosz szárazföldi csapatok is részt vesznek majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×