eur:
392.8
usd:
366.08
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Megtorpedózzák a migránsok szétterítését a franciák

A migránsok csoportos szétterítésével igyekszik felszámolni a francia kormány az ország, sőt az egész unió egyik szégyenfoltjának számító, az észak-franciaországi Calais mellett kialakult menekülttábort. A migránsok befogadására kiszemelt települések lakói azonban folyamatosan tiltakoznak a kormányzati tervek ellen.

Francois Hollande államfő néhány hete személyesen látogatta meg a migránsok által az elmúlt hónapokban valósággal megszállt Calais városát, és akkor azt ígérte, hogy a dzsungelnek nevezett menekülttábort hamarosan felszámolja.

A bejelentést követően a kormány akcióba lépett, ám az elképzelések szerint a nagy-britanniai életre áhítozó mintegy kilencezer személyt nem hazatoloncolják, hanem csoportosan szétosztják őket az ország erre a célra kijelölt háromszáz települése között.

A sajtóhíradások szerint a műveletet a kormányt megyei szinten képviselő prefektusoknak kell megszervezniük, lehetőleg minél nagyobb titoktartás mellett, de a tervek rendre kiderülnek, a kiszemelt városok vagy falvak lakói pedig folyamatosan tiltakoznak a betelepítések ellen.

A felfordulástól, sőt erőszaktól tartó lakók néhány napja egyszerre három településen is demonstrációkat szerveztek. A dél-franciaországi Allex nevű, kétezer lelkes falu lakói az ötven férőhelyesre tervezett menekültszállás ellen demonstráltak, a szintén dél-franciaországi Pierrefeu-du-Var-ban pedig azért vonultak az utcára az emberek, mert a kormány a település egykori pszichiátriájának az épületébe tervez novembertől elhelyezni hatvan Calais-ből érkező migránst.

A Párizs közeli Forges-les-Bains nevű, mintegy négyezer lelket számláló községben a lakók negyvennégy afgán állampolgárságú menekült betelepítése ellen tiltakoztak, és az ottani hangulatot jelzi, hogy a településen nemrég kialakított menekültközpontot szeptember végén ismeretlenek felgyújtották.

A helyzet eldurvulásának egyik magyarázata talán az, hogy a város polgármestere helyi népszavazást írt ki, melyen a lakosok 59 százaléka elutasította a menekültek befogadását, ám a döntést a szocialista kormány figyelmen kívül hagyta.

A következő hetekben további tiltakozó megmozdulásokra lehet számítani, hiszen több száz település érintett az ügyben. Amúgy egyelőre megválaszolatlan az a kérdés, hogy miképpen lehet majd helyben tartani a lakosság által nemkívánatosnak tartott, többnyire fiatal férfiakból álló migráns csoportokat, akiknek eredeti úti céljuk ráadásul nem Franciaország, hanem Nagy-Britannia volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×