eur:
392.51
usd:
366.12
bux:
66839.2
2024. április 26. péntek Ervin

Putyin és Erdogan, a két jó barát

Elvbarátok voltak, majd ellenségek, most ismét barátok – Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök gázipari megállapodást kötött Isztambulban és a katonai és hírszerzési együttműködést is mélyítik. Mindez visszaveti azt a nyugati törekvést, hogy elszigeteljék Moszkvát Szíriában játszott szerepe miatt.

„Teljes gőzzel halad előre a török-orosz kapcsolatok normalizálása” – közölte az immár egyáltalán nem meglepő hírt Erdogan török államfő azt követően, hogy a Nemzetközi Energetikai Kongresszus isztambuli ülésén találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Miközben az európai termelőket a nyugati szankciók távol tartják az orosz piacról, Moszkva feloldotta a török gyümölcsökre kivetett behozatali tilalmat. „Ez az árak csökkenését hozhatja nálunk” - mondta Putyin, aki hozzátette, hogy megnyitják az orosz piacot a török partnerek előtt.

A török elnök pedig azt emelte ki, hogy nemcsak kereskedelmi és gazdasági, de védelmi, turisztikai és kultúrális kérdésekről is tárgyaltak.

A zárt ajtók mögött tartott találkozó leglátványosabb eredménye azonban az úgynevezett „Török Áramlat” gázvezetékről kötött államközi megállapodás volt. A korábban elakadt Déli Áramlatot felváltó projekt – Alekszej Miller, a Gazprom energiacég vezetője szavai szerint „a gyakorlati megvalósítás szakaszába lép”.

A dupla vezeték Oroszország déli részéről a Fekete-tengeren áthaladva juttat majd el török területre akár évi 32 milliárd köbméter földgázt. A tervek szerint az egyik szálon a török, a másikon pedig a későbbiekben az európai fogyasztóknak szállítanak majd az oroszok.

Ezzel kikerülik az eddig tranzitországként használt – és a viták során az orosz szállítmányokat időnként megcsapoló - Ukrajnát. Az oroszok emellett árengedményt is adnak a törököknek a szállítandó gázra.

11 hónappal ezelőtt mindez elképzelhetetlen lett volna. Tavaly november végén lőtt le a török légierő egy, a szíriai határ közelében haladó orosz harci gépet. Putyin akkor emlékezetes módon azt mondta, áruló módon „hátba szúrták” őket. Rövid időn belül jöttek a szankciók, és leállították az orosz turistákat szállító chartergépeket.

Júniusban végül Erdogan bocsánatot kért, és augusztusban már találkozott is Putyinnal, azóta pedig folyamatosan javulnak a kapcsolatok.

Mindez nagy fegyvertény Vlagyimir Putyinnak, hiszen a tekintélyelvű módszerei miatt a nyugati országok által élesen bírált Erdogan személyében egy olyan vezetőt tudhat az oldalán, aki egy NATO-tagállam államfője. A két ország közeledése annál is figyelemreméltóbb, hogy Szíriában egymással szemben álló erőket támogatnak.

Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokkal szembeni sértettség – és Washingtonnak az Erdogan elleni idei puccskísérletben játszott vélt vagy valós szerepe miatt – a török vezető képes elnézni az oroszoknak, hogy Szíriában az eddig ellenségnek tartott Aszad elnököt támogatják. Egyes kommentátorok ugyanakkor aláhúzzák: Törökország számára fontos a NATO déli vonalán betöltött szerepe, ezért kérdéses, hogy mi lesz a Moszkvával megszellőztetett katonai együttműködésből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×