eur:
389.34
usd:
362.01
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Csatáznak az ENSZ-ben, miközben Aleppót bombázzák

Tovább hullanak a bombák a szíriai Aleppo keleti, lázadók uralta részére, miközben az ENSZ-ben egyre távolabb kerül a megoldás lehetősége. A nyugati hatalmak szerint Oroszország összefogott a szíriai rezsimmel, „hogy háborús bűnöket hajtson végre”.

Miközben lángolnak a házak Aleppo ostromlott keleti felén és rendszeresen látni a romok alól kihúzott gyerekekről készült videókat, most már vízhiány is fokozza a lakosok szenvedését. Közben az ENSZ Biztonsági Tanácsában is csata folyik.

Az Egyesült Államok „barbarizmussal” vádolta meg az Aszad-kormányt és szövetségesét, Oroszországot. A brit nagykövet azt mondta: az oroszok Aszad elnökkel szövetkeztek, hogy „háborús bűnöket hajtsanak végre”.

Bár ők hívták össze az ülést, amikor Szíria képviselője kapta meg a szót, kivonultak a Tanács üléséről. Csatlakozott hozzájuk a francia ENSZ-nagykövet is.

A nagy nehezen kialkudott szíriai tűzszünet a múlt héten omlott össze, azután, hogy az amerikai légierő egy tévedésnek minősített légicsapásban többtucat szíriai kormánykatonát ölt meg. Ezt követően támadás ért egy Aleppóba tartó ENSZ-segélykonvojt. 20 sofőr és segélymunkás halt meg, a nyugati hatalmak a szíriai kormányt és Oroszországot vádolták.

A szíriai rezsim a lázadók erők szerint a „felperzselt föld” taktikájával akarja kiszorítani őket az ősi Aleppo rommá bombázott keleti részéről.

A kormány orosz és iráni támogatással, valamint iraki és libanoni sííta milíciák bevetésével csütörtökön új offenzívát indított, ami a lázadók, aktivisták és helyi lakosok szerint több, mint 200 ember halálát okozta.

A szíriai konfliktus a nagyhatalmak közvetett háborúja is és az Egyesült Államok igyekezett új beállítani, hogy a rendezést Oroszország akadályozza:

„Béke helyett Oroszország és Aszad háborúznak. Ahelyett, hogy segítenének a civilek számára életmentő segély bejuttatásában, humanitárius konvojokat, kórházakat és a mentőket bombázzák” – mondta Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet.

Borisz Johnson brit külügyminiszter korábban elismerte: nincs konkrét nyugati katonai stratégia, Moszkvát meg kell szégyeníteni „a nemzetközi közvélemény bírósága” előtt.

Vitalij Csurkin, Oroszország képviselője erre azzal válaszolt, hogy „Szíriában többszáz csoportot fegyvereznek fel. Aleppo keleti részén 20 csoport 3 és félezer harcosa, köztük a Dzsabat-al Nuszra tartózkodik. Páncélosaik és tűzérségük is van és saját fegyvereket is gyártanak. Ezt nem tudnák nyugati szövetségeseik, így az Egyesült Államok nélkül megvalósítani. Így szinte lehetetlen elhozni a békét”.

Közben a keleti városrészben, a mentéseknél segédkező legendás Fehér Sisakok szolgálat azt jelentette, hogy három orvosi létesítményét és két központját érte légitámadás. A hétvége óta meghalt emberek számát minimum 90-re becslik, de még sokan lehetnek a romok alatt is.

Kelet-Aleppóban elterjedt, hogy a kormányhadsereg földi támadást tervez. Egy nyugati diplomata szerint azonban csak olyan súlyos atrocitással lehetne megszerezni a városrészt, amely évtizedeken át megmaradna a köztudatban.

Úgy tűnik tehát, hogy tovább tart majd a bombázás, hacsak a nagyhatalmak nem parancsolnak megálljt helyi szövetségeseiknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-1

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-1

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×