eur:
393.17
usd:
367.88
bux:
65949.18
2024. április 24. szerda György

New Jerseyben is találtak pokolgépeket

Újabb pokolgépeket találtak az Egyesült Államokban - a hétvégi, New York-i robbantást követően 5 bombát fedeztek fel a szomszédos New Jerseyben. Az egyik szerkezet a hatástalanítás során felrobbant. A hatóságok egyelőre mondták ki, hogy az eseteknek köze van a nemzetközi terrorizmushoz.

Miközben a nyomozók a szombat esti, New York-i robbantás indítékait kutatják, a hatóságok közölték, hogy öt további robbanószerkezetet találtak a Hudson-folyó túloldalán fekvő New Jersey államban, ahonnan sokan járnak be dolgozni a metropoliszba.

A bombákat egy hátizsákban fedezték fel az Elisabeth Station közelében. Az egyik pokolgép felrobbant, amikor a tűzszerészek egy robottal megpróbálták átvágni a töltethez vezető egyik kábelt.

A helyi polgármester, Christian Bollwage azt mondta: a detonáció által csapott zaj arra utalt, hogy sok embert megsebesíthetett volna a szerkezet.

A biztonsági intézkedések miatt felfüggesztették a vonatforgalmat Elisabeth város, a New Jerseyben található Newark reptér és a New York-i Penn pályaudvar között.

Közben nyomozók azt mondták, hogy a 29 ember könnyebb sebesülését okozó, szombati New York-i bomba után olyan anyag maradt, ami lőgyakorlatoknál használt robbanóanyagra utalt. Egy másik, szintén kuktába rejtett és repeszekkel töltött pokolgépet pár utcával távolabb találtak meg.

A robbanószerkezetekben egy fekete, Tannerit néven forgalmazott port találtak – ezt sportüzletekben árulják és a lövészek ezzel tudják megjelölni a célt.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a helyszínen azt mondta: egyelőre nincs jele annak, hogy a támadásnak köze lenne a nemzetközi terrorszervezetekhez.

Nem volt hajlandó a dzsihadistákra mutogatni Bill de Blasio, New York-i polgármester sem: „Türelmesen kiderítjük a teljes igazságot. Fel kell derítenünk az indítékot: politikai volt? Személyes? Egyelőre még nem tudjuk” – mondta.

Házilag előállított és kuktákba épített bombákat használtak a Carnajev-fivérek a 2013-as Bostoni Maraton futói ellen elkövetett támadásban. A testvérek az Al-Kaida interneten elérhető magazinjából töltötték le az instrukciókat.

Egy amerikai kormányilletékes azt mondta a Reutersnek, hogy a most felfedezett szerkezetek kezdetleges mivolta nem arra utal, hogy pokolgépeket évek óta fejlesztő terrorcsoportok állnának a szombati támadás és a további tervezett akciók mögött.

Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelöltje azt mondta: határozottan elítéli a terrortámadásnak tűnő minnnesotai és New York-i akciókat. Fő riválisa, Donald Trump republikánus jelölt úgy fogalmazott: „emberek be kell keményítenünk”.

New Yorkban kedden kezdődik az ENSZ közgyűlése, amire több külföldi politikai vezetőt várnak – a hatóságok 1000 további rendőrt és Nemzeti Gárda-tagot vezényeltek ki a biztosításra, miközben a nyomozás irányítását átvette a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×