eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Berlin újabb csörtéje Erdogannal

A törökországi államcsínykísérletet követő megtorló intézkedések miatt az Európai Unió és a NATO vezetői a demokrácia védelmét hangsúlyozták, és mérsékletre intették Recep Tayyip Erdogan elnököt. Az elhangzott felszólítások közül némileg kihallatszik Berlin követelése, hogy az ankarai kormány haladéktalanul tegye lehetővé, hogy a berlini törvényhozás képviselői meglátogathassák a kelet-törökországi Incirlik légi támaszpontján állomásozó német alakulatokat.

Angela Merkel német kancellár a NATO Varsóban tartott csúcsértekezletén személyesen próbálta meggyőzni a török államfőt, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy meg lehessen látogatni az incirliki NATO-támaszponton állomásozó közel 250 német katonát.

A Szíria és Irak fölötti légi felderítéssel megbízott német katonákat a berlini törvényhozás egy küldöttsége akarta felkeresni, de a török hatóságok ezt nem engedélyezték. Az ügy felháborodást váltott ki Berlinben, és a feszültség feloldására a védelmi miniszter, Ursula von der Leyen Törökországba repült, de azon felül, hogy találkozott az Incirlikbe vezényelt német fegyveresekkel, dolga végezetlenül tért vissza.

Néhány nappal később Varsóban a NATO-csúcs keretében már Angela Merkel is szóba hozta az ügyet Erdogan elnöknek, aki ismét elutasító választ adott. Nyílt titok, hogy a lépéssel Ankara azt akarja megtorolni, hogy a német törvényhozás a közelmúltban népirtásnak nyilvánította az örmények tömeges legyilkolását az Oszmán Birodalomban az első világháború idején.

A berlini törvényhozás elnöke most közölte, hogy fontolóra veszik a német légi felderítők hazarendelését, ha a török kormány nem engedélyezi a német képviselők számára a találkozót az Incirlikben állomásozó német egységekkel. Norbert Lammert véleményét osztja a helyettes kancellári tisztséget betöltő Sigmar Gabriel gazdasági miniszter is, de az ellenzéki pártok is úgy vélik, hogy a katonák meglátogatásának elutasítására csakis hazarendelésük lehet a megfelelő válasz.

Ha Ankarában kitartanak az eddigi makacs álláspont mellett, veszélybe kerülhet a NATO csúcsértekezletén hozott döntés is, amely AWACS típusú felderítőgépek kiküldését rendelte el az Irak és Szíria légterébe, ugyanis a berlini törvényhozás egyszerűen nem járul hozzá a NATO-határozat megvalósításához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×