eur:
389.03
usd:
361.07
bux:
68658.64
2024. május 7. kedd Gizella

Töretlen német fogyasztói kedv

A német fogyasztók hangulata a múlt év eleje óta nem volt ennyire jó, mint jelenleg. A közvélemény-kutatások alapján a lakosság bizalommal tekint a jövőbe Nagy-Britannia kiválási szándéka ellenére is az Európai Unióból. Közgazdászok szerint a Brexittel járó esetleges gazdasági csapásokat a fogyasztók töretlen vásárlási kedve nagy mértékben egyensúlyozza majd.

A nürnbergi piackutató intézet, a GfK szóvivője a felméréssel kapcsolatban elmondta, hogy a nemzetközi pénzpiacon eluralkodott bizonytalanság alighanem ki fog hatni a németekre is, de jelenleg mégis az általános bizakodás jellemzi a fogyasztói hangulatot.

Ralf Bürkl szerint meglepetést keltett, hogy a vásárlási kedv 10 pont fölé emelkedett, amire több, mint egy éve nem volt példa. A GfK szóvivője úgy vélte, hogy a lakosság reménytkeltőnek ítéli meg a konjunktúra alakulását, saját anyagi helyzetét pedig annyira jónak látja, mint még soha, Németország újraegyesülése óta. Ezt a válaszadók a reálbérek töretlen növekedésével és a rendkívül alacsony inflációval magyarázták.

Az egy évvel korábbihoz képest 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalékos volt a drágulás üteme. Az elemzők ennél valamivel magasabb inflációval számoltak.

Júniusban is az energiaárak csökkenése fékezte az inflációt. Tavaly júniushoz képest a háztartásokban felhasznált energia és az üzemanyagok ára közel 6 és fél százalékkal csökkent. Mindezt figyelembe véve Ralf Bürkl szinte magától értetődőnek nevezte a németek igencsak pozitív fogyasztói hangulatát. A GfK szóvivője ebből azt a következtést is megkockáztatta, hogy a konjunktúra egyik alappillérének tekintett lakossági fogyasztás remélhetőleg nagyjából kiegyensúlyozza majd a gazdaság fejlődésére mért esetleges csapást, amelyet Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kiválása válthat ki. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×