eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
A gyógyszer is másként hat a nőkre és a férfiakra

A gyógyszer is másként hat a nőkre és a férfiakra

A nők és a férfiak különböznek biológiailag, nem reagálnak azonos módon a betegségekre, illetve a gyógyszeres kezelésekre és ezt a tényt a kutatásokban ezentúl figyelembe kell venni. Erre az egyre kevésbé nyilvánvaló igazságra hívta fel a figyelmet a napokban a Francia Orvosi Akadémia.

Az egészségtudományi kutatásokban, az orvosi gyakorlatban, illetve az orvosképzésben egyaránt tudatosítani kell azt a tényt, hogy alapvető biológiai eltérés van a nők és a férfiak között, ezért a betegségek kezelésénél sokkal jobban oda kell figyelni a nemi hovatartozásra, olvasható a Francia Orvosi Akadémia által kiadott ajánlásban. A dokumentum szerint ma már nyilvánvalóvá vált, hogy a nők és a férfiak más és más betegségekre hajlamosak.

A táplálkozási zavarok - főleg az anorexia-, a depresszió, a pajzsmirigy-betegségek vagy a csontritkulás elsősorban a nőket érintik, míg az autizmus, az agy- és a hasnyálmirigy daganat vagy az agyvérzés a férfiak körében gyakoribb. De a jeles testület szerint nem csak a hajlamosság tekintetében van különbség a nemek között: szerintük azonos betegség esetén a nők és a férfiak eltérő módon reagálnak a kezelésekre, az előbbieknél a gyógyszerek csaknem kétszer gyakrabban okoznak komoly mellékhatásokat.

Az akadémia tagjai számára mindebből az következik, hogy a nemi különbségeket a gyógyszer-kutatásokban is figyelembe kell venni, olyannyira, hogy az állatkísérleteknél szerintük immár nem lehet elhanyagolni azt a szempontot, hogy egy adott hatóanyagot hím vagy nőstény példányon tesztelnek-e, a sejtek ugyanis a nem függvényében eltérően viselkednek.

Bár az akadémia ajánlása kizárólag a gyógyítás területére vonatkozik, a szöveg várhatóan komoly társadalmi hatást fog eredményezni, megfékezi ugyanis a gender-elmélet legszélsőségesebb hirdetőit, akik évek óta azt hangsúlyozzák, hogy nincs különbség a nemek között.

Közvetlenül nem függ össze a jelentéssel, de a francia sajtóban az elmúlt hetekben számos írás jelent meg egy eddig teljesen félreismert női betegségről, az úgynevezett endometriózisról, amely a menstruáció alatt jelentkezik, és elviselhetetlen fájdalmakkal jár. A kizárólag nőket érintő baj körüli diskurzus tovább erősíti azt a felismerést, hogy a nemek között alapvető különbségek vannak.

A menstruációnál maradva érdemes megemlíteni azt is, hogy immár Franciaországban is megjelent az az elképzelés miszerint a dolgozó nőknek alanyi jogon legalább két fizetett szabadnapot kellene biztosítani havi vérzésük idejére, hogy a legfájdalmasabb időszakot nyugodt körülmények között vészelhessék át. Ez az elképzelés nem utópia: számos brit vállalatnál már évek óta bevett gyakorlatnak számít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×