eur:
394.83
usd:
370.34
bux:
65265.51
2024. április 19. péntek Emma

Az EU Brexit-terv példát statuálna

Az Európai Unió vezetői titokban megkezdték a B-terv kidolgozását – arra az esetre, ha megvalósul a Brexit, azaz Nagy-Britannia kilép az Unióból – írja a Financial Times.

Az utóbbi hetekben több európai városban – Hannoverben, Rómában és Brüsszelben – európai vezetők és illetékesek arról tárgyaltak, milyen közös választ adjanak Nagy-Britanniának a klubból való esetleges kilépésére.

Több tucat résztvevő arról beszélt a Financial Times gazdasági lapnak, hogy „be akarják biztosítani, hogy az Unió visszafordíthatatlan” – annak ellenére köztük is vannak nézeteltérések.

A források szerint Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök nem az eurozóna kiterjesztésére, hanem a biztonsági és védelmi együttműködés megerősítésére helyezi a hangsúlyt.

Az első számú feladat azonban a Brexitet követő várható pénzügyi és politikai károk menedzselése lesz. Az FT szerint az Uniós vezetők – immár Nagy-Britannia nélkül - rendkívüli csúcstalálkozót tartanak.

Jelenleg a hivatalos naptárban a 28 tagállam vezetőinek tanácskozása szerepel június 28-án és 29-én.

Egy a tervezésben részt vevő vezető európai diplomata azonban ezt mondta: „Sajnáljuk, ez egy történelmi katasztrófa, de tovább kell lépnünk. Viszlát David Cameron, most már csak 27-en találkozunk”.

Francia vezetők attól tartanak, hogy a Brexit nyomán vírusként terjed majd Európában a „fertőzés” és más EU-ellenes erők is hallatni kezdik a hangjukat, például Marine Le Pen Francia Nemzeti Frontja.

Ezért példát akarnak statuálni és kemény üzenettel jelezni: sokba kerül Nagy-Britanniának a válás.

„Ha elbagatellizálnánk a következményeket, az veszélybe sodorná Európát. Meg kell védenünk Európát” – mondta egy vezető francia illetékes.

Egy másik európai vezető hozzátette: „Ha sikert csinálunk a Brexitből, akkor az az EU vége lesz. Ezt nem engedhetjük meg.”

A Financial Times viszont megjegyezte: Németországban attól félnek, hogy egy ilyen kemény üzenet és a föderalista kezdeményezések erőltetése csak elmélyíti az ellentéteket a 27-tagúra zsugorodó Unióban.

Amiatt, hogy a tervezés titokban folyik, nem világos, hogy mennyire haladtak előre a munkával. Egy illetékes azt állította: csak szavakban terveznek és nem írnak le semmit. Mások azt mondták, Párizs és Berlin már szövegezi elképzeléseit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×