INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

"Tévedésből" megsemmisítették a CIA kínzási jelentését

Infostart / InfoRádió
"Tévedésből" megsemmisítették a CIA által alkalmazott kínzásról szóló szenátusi jelentés egyetlen példányát - mondta az amerikai hírszerzési ügynökség igazgatója.

Szabad-e a terrorgyanús vagy bizonyítottan terroristákhoz kötődő személyeket kínozni, hogy további támadásokat kerüljünk el, vagy a jogsértések csak a dzsihadisták számára adnak toborzási lehetőséget?

Az ifjabb George Bush „terror elleni háborúja” éveiben folyamatosan ezen vitáztak a jogvédők és az iraki háború megindításában kulcsszerepet játszó amerikai neokonzervatívok.

George Bush azóta nem elnök, a „terror elleni háború” ellenére folytatódnak a merényletek és a kérdés továbbra is napirenden van.

A CIA igazgatója most elismerte, hogy „tévedésből” megsemmisítették annak a szenátusi jelentésnek az egyetlen példányát, amely a Központi Hírszerzési Ügynökség gyakran kínzásnak minősített kihallgatási technikáiról készült.

Az amerikai Igazságügyminisztérium jogászai ugyanakkor azt hangoztatják, hogy léteznek másolatok. Az ügynökség egyik illetékese szerint „nem szándékos” hiba okozta a dokumentum törlését.

Egy, a Yahoo news-nak nyilatkozó hírszerzési illetékes azt mondta, hogy a CIA-ban még tavaly nyáron töröltek egy feltöltött fájlt, amely a jelentést tartalmazta, majd „véletlenül” megsemmisítették azt a fizikai adathordozót is, amelyen az eredeti volt.

A 6700 oldalas jelentés egy sor titkos iratot tartalmazott a CIA „javított kihallgatási technikáról”, így a hírhedt szimulált vízbefojtásról, az alvásmegvonásról és más agresszív módszerekről, amelyeket az ügynökséggel együttműködő külföldi országok titkos börtöneiben alkalmaztak.

Az évek során több jelentés utalt arra, hogy szövetséges kelet-európai államok, így Lengyelország és Románia is részt vettek a programban, amelynek során ártatlannak talált embereket is elraboltak külföldön és kihallgattak titkos börtönökben.

A teljes jelentés továbbra is titkos, de egy 500-oldalas összefoglalót 2014-ben publikáltak.

„Egyszerűen sokkoló, hogy ez hogy történhetett meg, különösen, hogy a CIA belső felügyelőszerve törölte a dokumentumot” – mondta Douglas Cox professzor, a New York-i Egyetem jogi karának professzora, aki az állami dokumentumok megőrzését követi nyomon.

Közben politikai csata is folyt arról, hogy szabad-e kiadni a jelentést. Dianne Feinstein szenátor például azért harcolt, hogy napvilágra kerüljön a dokumentum, míg Richard Burr, a Szenátus Hírszerzési Bizottságának elnöke élesen ellenezte az összefoglaló 2014-ben történt kiadását.

A múlt héten egy szövetségi fellebviteli bíróság is megtiltotta a teljes anyag publikálását.

„Úgy tűnik, a CIA szeretné, ha megfeledkeznénk a kínzásokról” – kommentálta Cori Rider a Reprieve nevű emberi jogi szervezet igazgatója az esetet.


A címlapról ajánljuk