eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szlovákiában is megtizedelte a gyümölcstermést a fagy

Még tart az áprilisi fagykárok felmérése Szlovákiában, ám a gyümölcstermesztők már most extrém helyzetről beszélnek. Mivel a kedvezőtlen időjárás a szomszédos országokat sem kerülte el, ezért a szlovák földművelésügyi tárca vezetője összeurópai megoldást sürget.

Területenként eltérő mértékben, de mindenképpen súlyosan érintette a gyümölcságazatot az április utolsó napjaiban érkezett hideg és a hajnali fagy Szlovákiában.

„Becsléseink szerint a fagykárok mintegy 12 és 15 millió euró körül mozognak, ami azt jelenti, hogy az érintett termelők veszteségei meghaladhatják az 50 százalékot” – tájékoztatott Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke.

Szlovákia déli járásainak egyes részein a gyümölcsösökben mintegy 80 százalékos, másutt 20-30 százalékos terméskiesés várható. Sok esetben még településen belül is nagy eltérések vannak. A virágban levő gyümölcsfák virágai lepotyogtak, a gyümölcsök megfeketedtek. Mindez komoly gondokat jelent a gyümölcsösökben dolgozóknak, akiknek így nem lesz munkájuk.

A gyümölcstermesztők szerint anyagi kártalanításra aligha számíthatnak, de ilyen helyzetben enyhíthetné a kormány a gazdák tetemes veszteségét, másképp félő, hogy megszűnnek a vállalkozások. Azt egyelőre korai megjósolni, hogy emelkedni fog-e a gyümölcs ára, ez ugyanis még mindig az elkövetkező napok és hetek időjárásának függvénye.

A szlovák földművelésügyi tárca vezetője, Gabriela Matečná szeretne segítséget nyújtani a gyümölcstermesztőknek. Mindezidáig azonban még nem nyilatkozott arról, hogy pontosan miképp.

A szomszédos országokat sem kerülték el az erős hajnali fagyok. Jóval kevesebb lesz a termés Ausztriában is. A miniszter éppen ezért szeretné, ha összeurópai megoldásban gondolkodnának az illetékesek.

„Egészen biztosan hozzájárulunk egy olyan elképzelés megvalósításához, amely azt támogatná, hogy az Európai Bizottság valamiféle anyagi kártalanítást javasoljon” – mondta Matečná.

A Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetsége szerint egy kockázati alap létrehozása jelenthetne megoldást, amelyet minden érintett gyümölcstermelő bizonyos összeggel támogatna, s hasonló károk esetén azt lehetne felhasználni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×