INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Szlovákiában is megtizedelte a gyümölcstermést a fagy

InfoRádió / MTI
Még tart az áprilisi fagykárok felmérése Szlovákiában, ám a gyümölcstermesztők már most extrém helyzetről beszélnek. Mivel a kedvezőtlen időjárás a szomszédos országokat sem kerülte el, ezért a szlovák földművelésügyi tárca vezetője összeurópai megoldást sürget.

Területenként eltérő mértékben, de mindenképpen súlyosan érintette a gyümölcságazatot az április utolsó napjaiban érkezett hideg és a hajnali fagy Szlovákiában.

„Becsléseink szerint a fagykárok mintegy 12 és 15 millió euró körül mozognak, ami azt jelenti, hogy az érintett termelők veszteségei meghaladhatják az 50 százalékot” – tájékoztatott Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke.

Szlovákia déli járásainak egyes részein a gyümölcsösökben mintegy 80 százalékos, másutt 20-30 százalékos terméskiesés várható. Sok esetben még településen belül is nagy eltérések vannak. A virágban levő gyümölcsfák virágai lepotyogtak, a gyümölcsök megfeketedtek. Mindez komoly gondokat jelent a gyümölcsösökben dolgozóknak, akiknek így nem lesz munkájuk.

A gyümölcstermesztők szerint anyagi kártalanításra aligha számíthatnak, de ilyen helyzetben enyhíthetné a kormány a gazdák tetemes veszteségét, másképp félő, hogy megszűnnek a vállalkozások. Azt egyelőre korai megjósolni, hogy emelkedni fog-e a gyümölcs ára, ez ugyanis még mindig az elkövetkező napok és hetek időjárásának függvénye.

A szlovák földművelésügyi tárca vezetője, Gabriela Matečná szeretne segítséget nyújtani a gyümölcstermesztőknek. Mindezidáig azonban még nem nyilatkozott arról, hogy pontosan miképp.

A szomszédos országokat sem kerülték el az erős hajnali fagyok. Jóval kevesebb lesz a termés Ausztriában is. A miniszter éppen ezért szeretné, ha összeurópai megoldásban gondolkodnának az illetékesek.

„Egészen biztosan hozzájárulunk egy olyan elképzelés megvalósításához, amely azt támogatná, hogy az Európai Bizottság valamiféle anyagi kártalanítást javasoljon” – mondta Matečná.

A Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetsége szerint egy kockázati alap létrehozása jelenthetne megoldást, amelyet minden érintett gyümölcstermelő bizonyos összeggel támogatna, s hasonló károk esetén azt lehetne felhasználni.


A címlapról ajánljuk