eur:
395.77
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Németekkel erősít a NATO Litvániában

A berlini védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy Németország a közeljövőben katonai alakulatokat vezényel Litvániába. A NATO keleti szárnyának megerősítéséről már az egy héttel korábban Hannoverben tartott megbeszélésen is szó volt, amelyen az amerikai elnökön és a vendéglátó kancelláron kívül a brit és az olasz kormányfő, valamint a francia államfő is részt vett.

A balti országok már régóta sürgetik a NATO védelmi alakulatainak nagyobb számú jelenlétét észt, lett és litván földön. Aggodalmukat úgymond Moszkva fenyegetéseire alapozzák.

Varsóban is több alkalommal emeletek szót annak érdekében, hogy az Észak-Atlanti Szervezet fordítson nagyobb figyelmet Oroszország kardcsörtetésére.

A közelmúltban a Balti Tenger fölött orosz harci gépek ismételten veszélyes közelségben húztak el NATO kötelékek felett.

Noha a berlini kormány korábban vonakodott fegyveres alakulatok kivezénylésétől, a világ különböző pontjain már jó ideje kiveszi részét a békefenntartásból. Tavaly nyár és az év eleje között a német hadsereg "Eurofighter" típusú harci gépei gondoskodtak a balti országok légterének védelméről, most pedig Berlinben közölték, hogy rövidesen Litvániába német katonákat küldenek, akik egy NATO zászlóalj keretében állomásoznak majd az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi övezettel szomszédos országban.

Az állandó jelleggel kivezényelt egységeken kívül a NATO egyre gyakrabban rendez hadgyakorlatokat is a térségben. Ezeken a manővereken idén már kereken 5500 német katona vesz részt.

A téma a védelmi szervezet július elején esedékes varsói csúcstalálkozóján fő helyen szerepel, mert a lengyel kormány az ukrajnai válság kirobbanása óta mind gyakrabban sürgeti állandó NATO támaszpont létesítését Lengyelország területén.

Ezt eddig az Észak-Atlanti Szervezet brüsszeli központjában elutasították, most azonban diplomáciai források tudni vélik, hogy a brit kormány hajlandónak mutatkozik Varsó kérésének támogatására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×