eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb Google-csatára készül az EU

Csatába indul az okostelefonok és táblagépek nagy részét hajtó Android operációs rendszer ellen az Európai Bizottság. A kérdéssel foglalkozó uniós illetékesek a Microsoft elleni monstre hadjárathoz hasonlították a Google által kifejlesztett Android elleni fellépést.

Rövid időn belül újabb frontot nyit a Google ellen az Európai Unió. Brüsszelben hamarosan véglegesítik az internetes óriáscég által kifejlesztett Android operációs rendszer elleni vádakat.

Előfordulhat, hogy az EU versenypolitikai biztosa már a héten a nyilvánosság elé áll és elmondja, mi a gondja az uniónak az Androiddal – írja a Financial Times.

A Google ellen egyszer már eljárás indult, mert a brüsszeli vád szerint piaci helyzetével visszaélve az online keresési találatokat úgy manipulálta, hogy saját szolgáltatásait jelenítette meg előbb a listán.

Margarethe Vestager versenypolitikai biztos azt mondta: aggodalommal tölti el, hogy a Google visszaélhet azzal, hogy a felhasználók gyárilag telepített alkalmazásokra vágynak, hogy a mobil eszközt a kicsomagolás után azonnal használatba vehessék.

Ez azonban fékezheti az innovációt és megfoszthatja az alkalmazások íróit és a szolgáltatókat az üzleti lehetőségektől – utalt rá.

„A Google kötelezi a telefongyártókat és a szolgáltatókat, hogy mely alkalmazásokat telepítsék a telefonokra és nem hagyja, hogy a felhasználók maguk döntsék el, milyen konfigurációval kapják meg eszközeiket.

Ezzel akadályozhatja az új alkalmazások íróit, hogy eljussanak a felhasználókhoz.

Hasonló érveléssel harcolt a Microsoft ellen éveken át az Európai Bizottság. A korábban piacvezető amerikai szoftveróriás ellen annak idején az volt a vád, hogy az Internet Explorer böngészőt a Windows operációs rendszerhez hozzáadva hozta hátrányba más böngészők kifejlesztőit.

A valóság ugyanakkor az volt, hogy sajátosságai miatt az Internet Explorert a webes tervezők és a felhasználók egy része sem zárta a szívébe. Más böngészők, mint a Firefox vagy az éppenséggel a Google által kifejlesztett Chrome sokkal népszerűbbek lettek az évek során.

Egy másik vád szerint a Microsoftnak a szintén a Windowshoz csatolt médialejátszója jogtalan előnyhöz juttatta a szoftveróriást.

Elemzők szerint van miért aggódnia a Google-nak: manapság a felhasználók keresései és internetes tranzakciók jobbára mobilplatformról indulnak.

A mobilforradalom egyik nagy nyertese éppen a Google volt: felmérések szerint a világ okostelefonjainak 80 százalékát a cég által kifejlesztett Android operációs rendszer működteti. A rivális Apple részesedése mindössze 13 százalék.

A Google közben határozottan elutasítja, hogy a nyílt forráskódú Androiddal megsértené a versenyelveket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×