INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

európai unió

google

microsoft

Újabb Google-csatára készül az EU

InfoRádió

Csatába indul az okostelefonok és táblagépek nagy részét hajtó Android operációs rendszer ellen az Európai Bizottság. A kérdéssel foglalkozó uniós illetékesek a Microsoft elleni monstre hadjárathoz hasonlították a Google által kifejlesztett Android elleni fellépést.

Rövid időn belül újabb frontot nyit a Google ellen az Európai Unió. Brüsszelben hamarosan véglegesítik az internetes óriáscég által kifejlesztett Android operációs rendszer elleni vádakat.

Előfordulhat, hogy az EU versenypolitikai biztosa már a héten a nyilvánosság elé áll és elmondja, mi a gondja az uniónak az Androiddal – írja a Financial Times.

A Google ellen egyszer már eljárás indult, mert a brüsszeli vád szerint piaci helyzetével visszaélve az online keresési találatokat úgy manipulálta, hogy saját szolgáltatásait jelenítette meg előbb a listán.

Margarethe Vestager versenypolitikai biztos azt mondta: aggodalommal tölti el, hogy a Google visszaélhet azzal, hogy a felhasználók gyárilag telepített alkalmazásokra vágynak, hogy a mobil eszközt a kicsomagolás után azonnal használatba vehessék.

Ez azonban fékezheti az innovációt és megfoszthatja az alkalmazások íróit és a szolgáltatókat az üzleti lehetőségektől – utalt rá.

„A Google kötelezi a telefongyártókat és a szolgáltatókat, hogy mely alkalmazásokat telepítsék a telefonokra és nem hagyja, hogy a felhasználók maguk döntsék el, milyen konfigurációval kapják meg eszközeiket.

Ezzel akadályozhatja az új alkalmazások íróit, hogy eljussanak a felhasználókhoz.

Hasonló érveléssel harcolt a Microsoft ellen éveken át az Európai Bizottság. A korábban piacvezető amerikai szoftveróriás ellen annak idején az volt a vád, hogy az Internet Explorer böngészőt a Windows operációs rendszerhez hozzáadva hozta hátrányba más böngészők kifejlesztőit.

A valóság ugyanakkor az volt, hogy sajátosságai miatt az Internet Explorert a webes tervezők és a felhasználók egy része sem zárta a szívébe. Más böngészők, mint a Firefox vagy az éppenséggel a Google által kifejlesztett Chrome sokkal népszerűbbek lettek az évek során.

Egy másik vád szerint a Microsoftnak a szintén a Windowshoz csatolt médialejátszója jogtalan előnyhöz juttatta a szoftveróriást.

Elemzők szerint van miért aggódnia a Google-nak: manapság a felhasználók keresései és internetes tranzakciók jobbára mobilplatformról indulnak.

A mobilforradalom egyik nagy nyertese éppen a Google volt: felmérések szerint a világ okostelefonjainak 80 százalékát a cég által kifejlesztett Android operációs rendszer működteti. A rivális Apple részesedése mindössze 13 százalék.

A Google közben határozottan elutasítja, hogy a nyílt forráskódú Androiddal megsértené a versenyelveket.

Kapcsolódó hang

Újabb Google csatára készül az EU
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018