eur:
385.57
usd:
354.19
bux:
0
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Fejfájás az Apple-nél

Drámai módon visszaestek az iPhone-eladások, annak ellenére, hogy a technológiai cég rekord negyedéves profitot jelentett be. Az egyik legnagyobb piac Kína, ahol egyre többen vásárolnak hazai gyártású mobilt.

Az iPhone forradalmi változást hozott a mobiltelefonok világába, előkészítette a Nokia és a Blackberry hanyatlását és a világ legértékesebb cégévé tette az addig csak a számítógépes piac töredékét uraló Apple-t.

Hiába tettek a képernyőre kifejtett nyomás erejét érzékelő és új lehetőségeket adó technológiát az új modellbe, az iPhone 6s-be, az Apple telefonja iránt hirtelen megcsappant az érdeklődés.

Az elmúlt negyedévben - pedig ez magában foglalta a karácsonyi időszakot is - mindössze 0,4 százalékkal nőttek az iPhone-eladások. Összehasonlításul: az előző év hasonló időszaka valóságos iPhone-láz volt. Akkor 46%-kal emelkedtek az eladások.

Az adat azért fontos, mert az iPhone biztosítja az Apple bevételeinek kétharmadát, ami aggodalommal tölt el egyes befektetőket.

Az aggodalmak ellenére azonban a cég rekord negyedéves bevételt, 75,9 milliárd dollárt jelentett be és rekordot ért el a profit is, ami 18,4 milliárd dollár volt.

Az Apple eszközállománya 293 milliárd dollárra rúg, ebből 205 milliárd a készpénz, amit néhány fejlődő állam is irigyelhetne.

Az iPhone mellett az iPad tabletek eladásai is csökkentek, igaz, csak 4 százalékkal.

Érdekes módon a cég az "egyéb termékek" kategóriában látványos növekedést ért el. Ide sorolják az Apple órát, - ami nem lett slágercikk -, az Apple Pay fizetési rendszert és az Apple TV média lejátszó eszközt.

Egyes elemzők a kínai gazdasági növekedés visszaesésével magyarázzák, hogy kevesebb iPhone fogy. A kínai fogyasztók közül sokan az olcsóbb, de több funkciót nyújtó hazai okostelefonok felé fordultak.

Eközben az iPhone továbbra is egy olyan biztonságos, de szigorú rendszert tart fenn, amelyben nehézkes az eszközön található fájlok kezelése és csak különböző segédprogramok letöltése után tud a felhasználó olyan médiaformátumokat lejátszani, amelyeket az alapszoftver nem támogat. Az iPhone-t és iPadet kiszolgáló iTunes szoftvert pedig sok felhasználó bírálja.

A Guardian című lap megjegyzi ugyanakkor, hogy nem csak iPhone-ból fogy kevesebb. A Gartner nevű kutatócég szerint 2013 óta nem volt olyan alacsony az érdeklődés az okostelefonok iránt, mint most. Ha a fogyasztók kezdenek ráunni az iPhone-ra, akkor az a tőzsdén is érezteti hatását. Az Apple akkora cég, hogy a tőzsdék mozgása immár gyakran követi a vállalat sikereit vagy kudarcait.

A vállalatra most hatalmas nyomás nehezedik, hogy olyan újításokkal rukkoljon elő, a következő, iPhone 7 modellben, amelyek nyomán ismét megugrik a kereslet az ikonikus okostelefonra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×