INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Sorra térnek vissza Ausztriába Bősről a menekültek

Infostart / InfoRádió
A bősi menekülttábor lakói fokozatosan visszatérnek Ausztriába. Az osztrák menekültjogi státusz elbírálását követően idáig több mint 150 menekült hagyta el a bősi létesítményt. Szlovákiában ugyanis a kétoldalú egyezmény alapján csak ideiglenesen tartózkodnak.

Az Osztrák Bevándorlási Hivatal ütemterve alapján azokat a menekülteket fogadják vissza, akiknek a kérelmét elfogadták, tehát az országban menekültjogi státuszt nyertek. "Hétfőtől 150 menekült hagyta el a bősi menekülttábort" - nyilatkozta Zoltán Jaro¹, a Szlovák Műszaki Egyetem tulajdonába tartozó, menekülteknek szállást adó épületegyüttes igazgatója.

Az igazgató elmondása szerint a menekültek nem a traiskircheni táborba kerülnek vissza, hanem az Osztrák Bevándorlási Hivatal osztja szét őket egész Ausztria területén; többnyire kisebb menekültközpontokba, magánházakba, illetve egyházi létesítményekbe.

"Még a héten folytatódik a menekültek - nagyjából 250 fő - Ausztriába szállítása. Ezt követően a helyiségeket rendbe tesszük, kitakarítjuk, majd a szerződés értelmében fogadjuk az újabb menekülteket" - mondta Zoltán Jaro¹.

Az Ausztriával kötött szerződés alapján Szlovákia két éven át 500 olyan menekült elszállásolására kötelezte el magát, akik menedékjogért folyamodtak Ausztriában.

A pozsonyi parlament eközben kedden rábólintott arra a kormányjavaslatra, amely szerint az eddig nagyközségként számon tartott Bős 2016. január 1-jétől városi rangot kap. A bősi önkormányzat már 2010-ben megszavazta az erre vonatkozó kérelmet. Az eltelt években azonban nem kaptak visszajelzést a belügyi tárcától.

A kormányanyag megemlíti, hogy Bősnek 5397 lakosa van, adminisztratív és kulturális központ, mely több szolgáltatást biztosít a környékbeli falvak lakosainak is. Emellett megfelelő a közlekedési infrastruktúra színvonala, és a település egyes részei városias jegyeket mutatnak. A régióban élők egybehangzó véleménye szerint mégsem emiatt ítélte oda épp most a városi rangot a belügyminisztérium, hanem azért, mert a tárca ezzel a gesztussal próbálja enyhíteni a menekülttábor ellenzőinek bírálatait.


A címlapról ajánljuk