eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyilkoló-tabletta tüzeli a szíriai háborút

Nemcsak a szélsőséges ideológia, hanem egy Nyugaton tiltott tabletta, a Captagon is tüzeli az iszlámista szélsőségeseket Szíriában és Irakban. A korábban gyógyszerként használt pirulát a Közel-Keleten állítják elő és fogyasztói számára a sérthetetlenség érzését biztosítja.

Kicsi, gyors függőséget okoz és fogyasztói napokon át nem tudnak aludni, sőt empátia nélküli gyilkológépekké válhatnak - ez a Captagon, amelyet biztonsági szakértők szerint széles körben szednek a Szíriában harcoló militánsok.

A tablettát Szíriában gyártják és az illegális eladások nyomán többszáz millió dollár áramlik vissza évente az ország fekete gazdaságába, lehetővé téve, hogy a milíciák új fegyverekhez és harcosokhoz jussanak - írta a Guardian.

A könnyen átjárható szíriai határok miatt virágzik a fegyver-, drog-, pénz- és embercsempészet - mondta Masood Karimpour, az ENSZ Drogellenes ügynöksége, az UNDOC helyi képviselője.

A Captagon, másnéven fenetilin egy amfetamin alapú szer, amely intenzív, euforikus és agresszív érzést kelt fogyasztóiban. Szíriában a Captagont szedő harcosok napokon át tudnak gyilkolni.

A szer már régóta a Közel-Kelet kedvelt drogja. "Napokon át még a szemedet sem tudod becsukni, elfelejtheted az alvást" - mesélte egy BBC dokumentumfilmben egy libanoni fogyasztó. "Nincs ellenszer, nem lehet leállítani" - tette hozzá.

"Úgy éreztem, hogy enyém a világ, végtelen hatalmam van, nagyon jó érzés volt" - mondta egy másik. "A Captagon után minden félelmem elszállt" - tette hozzá egy harmadik felhasználó.

"Ha 10 emberrel voltam szemben, akkor meg tudtam ölni őket. Bátorságot és hatalmat adott. Ha a parancsnok azt mondta: rohanjatok le egy laktanyát, akkor azt mindenféle félelem és fáradság nélkül meg tudtuk tenni" - mondta egy volt szíriai lázadó harcos.

A nyugati orvostudomány a 60-as és 80-as évek között alkalmazta a Captagont, főleg a hiperaktív vagy éppen a túlzottan aluszékony vagy depressziós betegeknek írták fel. Később azonban sok országban betiltották.

Az Amerika Hangja rádió szerint manapság Szaúd-Arábia a legnagyobb felhasználója, 2010-ben a globális Captagon kínálat egyharmada - körülbelül hét tonnányi tabletta - a sivatagi királyságban talált gazdára - írta a Reuters. Az Amerika Hangja szerint évente 40-50 ezer szaúdi állampolgárt küldenek miatta elvonó kúrára.

Néhány évvel később a Captagon feltűnt Szíriában, amely az állam széthullása a különböző fegyveres csoportok megjelenése miatt immár nem tranzit-, hanem előállító országgá vált.

2011-hez képest a libanoni Bekaa-völgyben 90 százalékkal esett vissza a Captagon gyártása, a szíriai előállítók miatt. A kis barna tabletta darabja körülbelül 20 dollárba kerül és különösen népszerű azon harcosok körében, akik nem követik az iszlám legszigorúbb előírásait.

Pszichiáterek szerint a szernek veszélyes mellékhatásai vannak, pszichózist és az agy károsodását idézheti elő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×