eur:
393.83
usd:
367.83
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nagy feltűnést keltett az oxfordi biológus

Azt hihetnénk, hogy - tekintettel a tudományos munkatársak magas képzettségére, és a nagy múzeumok vagy botanikuskertek reputációjára -, ha növény- vagy rovargyűjteményük egyedeit bemutatják, mindegyikre a helyes elnevezést írják ki. De az Oxfordi Egyetem és az edinburghi botanikuskert közös kutatása során kiderült, hogy a legtekintélyesebb természettudományi intézmények anyagának is körülbelül a felét helytelen elnevezés alatt lajstromozzák. Miért? Mert egyre hatalmasabb mennyiségű növényt és rovart fedeznek fel. Átfogó számítógépes rendszerezésre van szükség.

A növény- és állatvilág fajtáinak több mint felét 1969 óta azonosították, és az elnevezések terén nagy a káosz. Pedig a pontos meghatározás a biológia számos ágának, például az evolúciókutatásnak és a fajmegőrzésnek alapvető tudományos feltétele - mondja Robert Scotland oxfordi biológus, a Current Biology című szakfolyóiratban most megjelent, nagy feltűnést keltett közlemény szerzőinek egyike.

Hogyan jutottak az oxfordi és edinburghi tudósok erre a megállapításra? Mindennel természetesen nem foglalkozhattak, ezért az Aframomum nevű afrikai gyömbér 4500 egyedével kezdték a felmérést. Erről a növényről tavaly átfogó tanulmány készült, ez volt a kiindulópont.

Kiderült, hogy 2014 előtt szegény gyömbért 58 esetben tévesen határozták meg, vagy elavult nevén lajstromozták. Olykor a helyi múzeumok munkatársai a hasukra ütve találnak ki nevet olyan növényeknek és rovaroknak, amelyek már rég el vannak nevezve. Egy ázsiai esőerdő fafélesége például ugyanabban a botanikuskertben szerepel többféle néven.

A világon körülbelül 1800 növény- és állatfajta van. Ebből 350 ezer virágzó növény és 950 ezer rovar. A nemzetközi összefogással elvégzendő számítógépes névmeghatározás bizonyára meghozza gyümölcsét. S remélhető, hogy e képletes gyümölcsről is pontosan tudni fogjuk, minek nevezzük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×