eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nem lesz az MVM-é a Szlovák Villamos Művek

Már csak egyetlen hivatalos pályázója maradt a Szlovák Villamos Művek megvásárlásáért indított folyamatnak, mégpedig a cseh és szlovák tulajdonú Energetikai és Ipari Holding. A Magyar Villamos Művek Zrt. a Mol Csoportba tartozó Slovnafttal közösen ugyanis elállt vásárlási szándékától, mivel kockázati tényezőként kezelik a mohi atomerőmű mindmáig be nem fejezett blokkjait.

A Slovnaft és az MVM konzorcium tájékoztatta az Enelt, hogy a korábban bejelentett feltételek alapján nem tudott továbblépni a cég 66 százalékos tulajdonrészének felvásárlásában. Az olasz vállalat komoly tartozásai miatt még tavaly hirdette meg a szlovák áramtermelési pakett eladását, amelybe számos vízerőművön kívül a mohi atomerőmű is beletartozik.

A felhívás több energetikai társaság figyelmét is felkeltette. Egyebek között a Magyar Villamos Művek Zrt. és a Mol Csoportba tartozó Slovnaft konzorciumét is. Időközben viszont a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkja körül már hosszú ideje elhúzódó be nem fejezett munkálatok eltántorították a vásárlási szándékától.

Az olasz Enel a cseh és szlovák tulajdonú Energetikai és Ipari Holdingot, az EPH-t választotta ki az exkluzív eladási tárgyalásokra. A Slovnaft-MVM konzorcium hivatalosan is megerősítette, jogi és üzleti akadályok miatt eláll vásárlási szándékától. "Jelenleg az eladó fél gyakorlatilag semmilyen értékelhető információt nem nyújt a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjainak további építési folyamatait illetően" - mondta Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője.

A cseh EPH vállalat arról ismert Szlovákiában, hogy a Szlovák Gázművek tulajdonrészét birtokolja. A cég közismert, vagyonos vállalkozók tulajdonában van. "Megerősíthetem, hogy továbbra is folytatjuk a tárgyalásokat az Enellel. Részletekről egyelőre sajnos nem tudunk tájékoztatni" - nyilatkozta Daniel Èastvaj az EPH vállalat szóvivője.

A vétel iránt a szlovák állam is érdeklődik, ajánlatot azonban egyelőre nem tett. 

Hanganyag: Kiss Balázs, Pozsony

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×