eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

Gázos együttműködés Aszad és az Iszlám Állam között

A harcmezőn ellenségek, az energiatermelésben néha együttműködik Szíriában az Aszad-kormányzat és az Iszlám Állam. A Financial Times nyomozása szerint a hivatalos kormány olaj- és gázipari mérnököket küld a dzsihádisták által elfoglalt erőművekbe.

Sokkoló ügyletek, terrorizált dolgozók - ez jellemzi a Financial Times szerint Szíriában az áramtermelést, amelyen az Aszad-kormány és esküdt ellensége, az Iszlám Állam osztozkodik.

Az FT egy fiatal olajmérnök példáján keresztül mutatja be, milyen abszurd és kaffkai dolgok történnek a szíriai erőművekben.

A 25 éves mérnök, Ahmed azt hitte, szerencsés volt: állást kapott a szíriai állami olajcégnél. Az álomból gyorsan lidércnyomás lett. Átirányították a Tuveinan gázerőműbe, ahol az Iszlám Állam embereinek beosztottja lett.

Nem messze található egy támaszpont, ahol a dzsihádisták szíriai kormánykatonákat öltek meg és karókra húzták a fejüket.

Ahmed azt mondta, azért egyezett bele, hogy az IÁ területén dolgozzon, mert nem volt más munkalehetőség a számára.

Mint az FT megjegyzi, 90 százalékban gázerőművekből származik Szíria áramellátása. Az Iszlám Állam legalább nyolc erőművet, köztük az ország legnagyobb gázerőművét ellenőrzi.

Annak ellenére, hogy egymással üzletelnek, az Aszad-rezsim és az Iszlám Állam nem szünetelteti a támadásokat a másik ellen. A szíriai Olaj és Természetikincs Minisztérium elismerte, hogy néhány beosztottja a dzsihádisták irányítása alatt dolgozik, hogy "megóvják a komplexumok biztonságát".

"Taktikáznak, úgy, mint ahogy a maffia tárgyalt a 20-as évek Chicagójában. Ölnek és harcolnak, hogy befolyásolják az alkut, de az alkut nem adják fel" - mondta az egyik szíriai energiacég neve elhallgatását kérő tulajdonosa.

Ahmed elmondta, hogy folyamatosan veszélyben érezte magát: az alavita többségű kormány azért küldte őt és más hozzá hasonló mérnököket, mert szunniták, de a szintén szunnita Iszlám Államot ez nem hatotta meg. Az erőműben rendszeresen verték a dolgozókat, egyiküket a többiek előtt agyonlőtték.

Az alku értelmében a gázipari dolgozók fizetését és étkezését a szíriai állam garantálja és még gépeket is szállít az erőművekbe. A megtermelt áramot megosztják, az Iszlám Állam pedig a gyárban előállított üzemanyagból is kap.

Az FT szerint az egyik erőmű gazdája havonta 50 ezer dollárt ad az Iszlám Államnak, hogy a dzsihádisták megkíméljék a több millió dollár értékű berendezéseket.

Az Iszlám Állam úgynevezett emírket küld az erőművek vezetésére. Tuveinanban az emírek különösen a két tucatnyi keresztény dolgozót zaklatták. "Az egyiknek kést szegeztek a torkához, soha többé nem láttam" - mondta egy kollégája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×