INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Irán győzte meg Moszkvát a szíriai beavatkozásról

Infostart / InfoRádió
Egy iráni tábornok győzte meg Moszkvát a szíriai beavatkozásról. Az orosz légierő bevetése része egy szélesebb szíriai-orosz-iráni és Hezbollah-hadműveletnek, amellyel az Aszad-rendszer harctéri veszteségeit akarják mérsékelni.

Júliusban az iráni fegyveres erők egyik legbefolyásosabb tábornoka tárgyalt Moszkvában. Kasszem Szolejmani vezérőrnagy arról győzködte vendéglátóit, hogy Aszad szíriai elnök harctéri veszteségeiből még győzelmet lehet kovácsolni - feltéve, ha segítenek neki.

Szolejmani, a külföldön is bevethető iráni Al-Kudsz elit hadosztály parancsnoka ekkor tette meg az első lépést afelé, hogy az oroszok segítségével fordítson a szíriai polgárháború menetén. Az Al-Kudsz az Iráni Forradalmi Gárda része és parancsnoka közvetlenül Ali Hamenei legfőbb vallási vezetőnek felel.

Miközben az orosz légierő a múlt héten bombázni kezdte az Aszad-ellenes erők objektumait (és aktivisták szerint polgári célpontokat is), Irán több száz kommandóst küldött Szíriába. Mint a Reuters megjegyzi, Aszad elnök két legfontosabb szövetségese hónapokon át tervezte a műveletet, miután "pánikba estek a lázadók gyors sikerei láttán".

A Reuters magas rangú forrásokra hivatkozva azt mondja, hogy Szolejmani már eddig is a lázadó erők elleni műveleteket irányította Szíriában.

Közben a szomszédos Irakban az Iszlám Állam ellen harcba küldött és Iránnal szövetséges sííta milíciákat is ő felügyelte.

A Reuters forrásai szerint moszkvai tárgyalópartnerei különösen aggódni kezdtek, amikor Szolejmani a szíriai térképet az asztalra terítve azt mondta, hogy a Földközi-tenger felé nyomuló lázadók veszélyt jelentenek Aszad alavita szektájának vidékeire.

A hírügynökségnek nyilatkozó három magas rangú forrás szerint az irániak és az oroszok már jóval a júliusi látogatás előtt megállapodtak arról, hogy támogatást nyújtanak az Aszad-rezsimnek.

Mindeközben Moszkva rávette Iránt az atomprogramját korlátozó hatpárti alku elfogadására, ami miatt Barack Obama amerikai elnöknek meggyűlt a baja az amerikai kongresszussal és Izraellel is.

A Reuters azt állítja, hogy a közös iráni-orosz katonai fellépésről néhány hónapja Lavrov orosz külügyminiszter és Ali Hamenei legfőbb iráni vallási vezető, továbbá egy térségbeli ország egyik vezetőjének tárgyalásain döntöttek.

"Rendben van, beavatkozunk. Küldjétek hozzánk Szolejmanit" - mondta a Reuters forrása szerint Putyin orosz elnök.

Miközben megindultak az orosz légicsapások, amelyek szokatlan egységfrontba kovácsolták az Aszad-ellenes erőket (az Iszlám Állam kivételével), többszáz iráni kommandóst dobtak át Szíriába és a libanoni sííta Hezbollah 3000 harcosát mozgósították.


A címlapról ajánljuk