eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Magyar színészt választottak az évad legjobbjának Szlovákiában

A felvidéki Gál Tamás kapta meg a 2014/2015-ös színházi évad legjobb férfi főszereplőjének járó Deszka-díjat Szlovákiában. A díj 20 éves történetében ő volt az első magyar jelölt. A színművész a kassai Thália Színház Rükverc című előadásában nyújtott kiemelkedő alakítást a legrangosabb szlovákiai színházi elismerésről döntő kritikusok szerint.

Gál Tamás a Felvidék egyik legfoglalkoztatottabb színésze, de magyarországi színházakban is gyakran találkozhat vele a közönség. Szlovákia legrangosabb színházi elismerését a kassai Thália Színház Rükverc című darabjában, Vidra Zsolt szerepének megformálásáért kapta. A Deszkák 20 éves történetében Gál Tamás volt az első olyan jelölt, aki magyar színházi produkcióval került az esélyesek közé.

A rangos elismerés átvétele után a színművész büszkén vallotta a következőket: "Ezzel a díjjal minden felvidéki magyar színészt megajándékoztak, hiszen talán most megnyílt egy kapu. Lehet, hogy most már tradícióvá válik, hogy magyar színházakat úgy kezelik végre, mint Szlovákia bármely más színházát. Hála Istennek egyre liberálisabb, egyre szabadelvűbb a szlovák szakma és egyre nyitottabb a más nyelvűek, más kultúrájúak felé."

Mindezt bizonyítja, hogy Kerékgyártó István drámáját, melyet az elmúlt évtizedek csehszlovákiai társadalmi és politikai viszonyaira írta át a Thália alkotói csapata, beválogatták a két legjelentősebb szlovákiai színházi szemle programjába is.

Gál Tamás a vasárnap esti gálán fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ha magyar darabbal, magyar színházban, magyar nyelven, magyar színészként ilyen sikert lehet elérni Szlovákiában, akkor ebben az országban érdemes élni és dolgozni. "Mégis érdemes harcolni nekünk, felvidéki magyaroknak, és mégsem kell elmennünk a nagyvárosokba. Lehet, hogy mégis itt kell maradnunk Komáromban, Kassán. Játszanunk kell a legkisebb falvainkban, és akkor is elérhetünk a csúcsra" - fogalmazott a színművész.

A szlovák színházi szakma legrangosabb díja egyszersmind elégtétel is a színész számára. Visszaigazolása annak a munkának, amit napról napra már több mint egy évtizede végez kollégáival. Gál Tamás a díjkiosztón feleségének és Czajlik Józsefnek, a Rükverc rendezőjének, a kassai Thália Színház igazgatójának köszönte meg a lehetőséget, amely a Deszka-díjat hozta meg számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×