eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Moszkva "máglyára veti" a tiltólistás élelmiszereket

Oroszországban felháborodást váltott ki, hogy a hatóságok ma kezdik meg több száz tonna, Nyugatról becsempészett élelmiszer megsemmisítését. Az orosz hatóságok az ukrán harcok nyomán bevezetett európai uniós és amerikai szankciókra válaszul vezettek be tilalmat a nyugati élelmiszerre.

Zöldség, gyümölcs, drága francia sajtok - bár valaki biztosan jóllakna velük, a politika úgy döntött, hogy inkább megsemmisítik az élelmiszert.

Az orosz hatóságok - Putyin elnök rendelete nyomán - ma kezdik meg több száz tonna, nyugatról behozott termék elégetését.

Az európai élelmiszereket az ukrajnai háború miatt bevezetett nyugati szankciókra válaszul tette tiltólistára Moszkva.

Annak ellenére, hogy a közvélemény nagy része Putyin elnököt támogatja, az élelmiszer megsemmisítése még a hívek körében is haragot okozott.

Csütörtökig több mint 208 ezer ember írta alá azt az online petíciót, amely sürgeti, hogy az ennivalót inkább adják oda a rászorulóknak.

"Ezzel etethetnénk a veteránokat, nyugdíjasokat, mozgássérülteket, nagycsaládosokat vagy a katasztrófák áldozatait. Miért kellene megsemmisíteni ezt az élelmiszert?" - teszi fel a kérdést az online petíció.

A nyugati szankciók és a zuhanó olajár recesszióba lökte az orosz gazdaságot.

Az elmúlt napokban a Kremlt támogató egyik ifjúsági szervezet, az Egyél orosz terméket nevű csoport fiatal aktivistái kezdték el járni a szupermarketeket, tiltott áruk után kutatva.

Több orosz szupermarket a tilalom ellenére árusít nyugati termékeket. A lelkes fiatal aktivisták még svájci sajtokat is kiszúrtak, habár a tilalom nem vonatkozik Svájcra.

A csoport alapítója nem politikai nézeteivel, hanem azzal indokolta az önkéntesek őrjáratait, hogy a csempészáru nem esett át közegészségügyi ellenőrzésen. Ennek azonban ellent mond, hogy társaival "szankciós termék" feliratú címkéket ragasztgatnak például a gluténmentes pármai sonkás dobozokra. A matrica közepén egy dühös medve látható, amely karmaival belemar az európai és amerikai zászlóba.

Míg a fiatalok lelkesen nyomoznak a nyugati termékek után, az idősebb generációt sokkolta a lépés: Gennagyij Zjuganov, a Kommunista párt vezére azt mondta, hogy osszák szét az ételt, akár a szakadár ukrajnai Luganszkban és Donyeckben. Egy kormánypárti televíziós házigazda pedig megjegyezte: nem érti, hogyan semmisíthet meg ételt egy olyan ország, amely borzasztó éhínségen esett át a II. Világháború során.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×