eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szíriáról és Iránról tárgyal Amerika Oroszországgal Dohában

Szíria jövőjéről és Irán közel-keleti szerepéről is tárgyal egymással az amerikai és az orosz külügyminiszter Dohában. Biztonsági elemzők szerint az amerikaiak az és az oroszok is Aszad szíriai elnök távozását készítik elő.

300 ezer halott és 12 millió menekült - ez a szíriai háború eddigi mérlege. Miközben kezd kifáradni az Aszád-rezsim, az egymással és az Iszlám Állammal is összecsapó felkelők nem elég erősek ahhoz, hogy elmozdítsák a hatalomból.

Hétfőn, a Katarban fekvő Dohában épp az Aszád után lehetséges változatokról és az Iránnal kötött atomalkuról tárgyal egymással John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz, illetve a szaúdi külügyminiszter.

A Stratfor amerikai geopolitikai biztonsági intézet szerint a felek a Szíriában hatalmon lévő alavita kisebbségen belül keresik azokat, akik Aszád helyére tudnának lépni, és akikkel a Nyugat által támogatott fegyveres ellenzékiek le tudnának ülni tárgyalni.

Moszkva a konfliktus során végig támogatta Aszádot, miközben az Egyesült Államok korábban el akarta mozdítani a hatalomból. A rezsim támogatói között van Irán, miközben a térség szunnita arab monarchiái közvetett módon az ellene harcoló lázadókat támogatják.

Az amerikaiak és az oroszok nézőpontja is módosult az elmúlt pár évben. Az oroszok számára fontos, hogy megmaradjon befolyásuk a térségben, és ezért korábban azt mondták, hogy elképzelhető Asszad elnök távozása.

Amerika épp ezt akarta elérni, de az Iszlám Állam és a dzsihádista erők térnyerésével kénytelen volt elfogadni, hogy az általa támogatott demokratikus ellenzék túl gyenge, Aszád viszont "hasznos ellenség" a szélsőségesek elleni harcban.

A szíriai ellenzék és támogatói szerint ugyanakkor a világ "bedőlt" az Aszád-rezsim trükkjének, hogy terroristák ellen harcol. Az Iszlám Állam kapóra jött Damaszkusznak, mert úgy tudja beállítani tevékenységét, mintha az mindig is a dzsihádisták és nem a demokráciát követelő forradalmi erők ellen folyt volna.

Otthon pedig a rezsim az Iszlám Állammal riogatva tudja a maga oldalára állítani az embereket - jegyzik meg.

A Szíriai konfliktus súlyos emberi áldozatokat és anyagi kárt okozott, valamint menekültáradatot indított meg Európa felé.

Az amerikai külügyminiszter a dohai találkozó előtt Amerika több arab szövetségesét próbálja meggyőzni arról, hogy nincs mitől tartaniuk az Iránnal kötött nukleáris egyezmény kapcsán. Az Ukrajna miatt fennálló vita ellenére Obama elnök közben köszönetet mondott Moszkvának, amiért segített tető alá hozni az alkut.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×