eur:
390.11
usd:
365.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Görög válság: még mindig meg lehet állapodni

Európai válságcsúcs lesz a jövő héten, miután eredménytelenül zárultak az eurózóna pénzügyminisztereinek tárgyalásai a görög válságról. A várakozásoknak megfelelően Athén és a hitelezők nem tudtak megállapodni egy 7 milliárd eurós segélyrészlet folyósításáról.

Nem sikerült pontot tenni az öt hónapja tartó vita végére, az eurózóna Luxemburgban tanácskozó pénzügyminiszterei nem tudtak megállapodni a Görögországnak nyújtandó, utolsó, 7 milliárd eurós hitelrészlet folyósításáról.

Görögországnak a hónap végéig van ideje alkut kötni - június végén vissza kell fizetnie 1,6 milliárd eurónyi törlesztőrészletet a Nemzetközi Valutaalapnak.

Bár az európai vezetők az utóbbi napokban már nyíltan bírálták a görög kormányt, Jeroen Dijsselbloem, az euróövezet pénzügyminisztereit összefogó Eurogroup vezetője azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy még mindig meg lehet állapodni, bár a labda a görög térfélen van.

Mivel fogytán az idő, és most már reális közelségbe került a görög kilépés lehetősége, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke gyorsan rendkívüli csúcsot hívott össze hétfőre, még a jövő csütörtöki EU-csúcs előtt.

Athénban hatezer ember tüntetett a parlament előtt azt követelve, hogy az ország maradjon az eurózóna tagja.

Közben Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter azt mondta: friss javaslatokkal állt elő, miközben arról beszélt: Athén nem enged a nyugdíjak és az ÁFA kérdésében.
Varufakisz szerint a többi európai kormánytól egyetlen megjegyzés sem érkezett javaslataira.

Vajon csődbe megy-e Görögország? Ennek megnőtt a lehetősége, miután Christine Lagarde, az IMF vezetője azt mondta: nem hosszabbítják meg a türelmi időszakot, és Görögországnak a hónap végén, normális módon törlesztenie kell adóssága egy részét.

Egy európai forrás tragikusnak nevezte a görög és más miniszterek hétfői tanácskozását. A görögök nem is hozták szóba azt, hogy meg akarják hosszabbítani a mentőcsomag hatályát. Ez azt jelenti, hogy a következő találkozót az ügyben hétfőn tartják. A kérdésbe még az Egyesült Államok is beavatkozott: az amerikai külügyminisztérium figyelmeztette a feleket, hogy állapodjanak meg.

Közben Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök Oroszországba utazott, hogy ott részt vegyen Vlagyimir Putyin befektetői fórumán. Ciprasz fellépése különösen irritálhatja az európai vezetőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×