eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Görögország kiléphet az eurózónából

Lehetőség Görögország kilépése az euróövezetből - erről beszélt egy lapinterjúban az IMF főnöke. Christine Lagarde szerint nem valószínű, hogy a következő napokban megoldást találnának Athén adósságproblémájára.

Előfordulhat, hogy megvalósul a Grexit, azaz Görögország kilép az eurózónából, de ez még valószínűleg nem jelenti a közös valuta végét. Ezt mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitung német lapnak Christine Lagarde.

Az IMF vezérigazgatója szerint "nagyon valószínűtlen", hogy néhány napon belül meg tudják oldani Görögország hitelgondjait - pedig június 6-án Athén kifogyhat a pénzből.

Az interjú pénteki megjelenése előtt görög illetékesek azt állították, hogy közel álltak a megállapodáshoz a nemzetközi hitelezőkkel. A G7-es pénzügyminiszterek drezdai találkozóján azonban egy illetékes azt mondta: "hatalmas a szakadék a felek között, nem nagyon valószínű, hogy vasárnapig sikerül megegyezni.

Az athéni kormány épp vasárnapig szeretne megállapodásra jutni a hitelezőkkel, akik újabb, szigorú reformokat követelnek tőle a pénzért cserébe. A Ciprasz-kormány és annak nemzetközi partnerei négy hónapja alkudoznak.

Ha a következő néhány napban elmarad az áttörés, akkor Görögország heteken belül csődbe mehet.

A Valutaalap vezetője kizárta, hogy további reformok nélkül újabb pénzeket kaphatnának a görögök:

"Szabályaink vannak, elveink vannak. Nem lehet felemás módon és egyik napról a másikra módosítani a programot" - mondta és hozzátette: nem az IMF dolga, hogy Görögországot a valutaunióban tartsa.

Ugyanakkor az IMF lehetővé teszi, hogy a görögök az esedékes határidőt három héttel túllépve fizessen vissza 1,6 milliárd eurónyi tartozást a Valutaalapnak.

Ha Európa el akarja kerülni csődöt, akkor az Európai Uniónak kell közbelépnie - mondta.

Lagarde nem sok jóval kecsegtette Athént még abban az esetben sem, ha az beleegyezik a további, fájdalmas reformokba.

Ebben az esetben az Európai Központi Bank és az eurót használó államok "lélegzetvételnyi időt" adhatnak Athénnek - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×