eur:
388.88
usd:
361.18
bux:
68123.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Franciaország békésen akadályozná meg a líbiai embercsempészetet

Párizs szeretné megakadályozni a Líbiából kiinduló embercsempészetet, de az egyelőre nem világos, hogy miként lehet mindezt katonai akciók nélkül elérni.

Olyan ENSZ-határozat elfogadását fogja javasolni Franciaország, amely lehetővé teszi majd a Líbiában működő embercsempészek hajóinak megsemmisítését. Ezt Francois Hollande államfő jelentette be az Európai Unió migrációs csúcstalálkozója után.

Az embercsempészek Líbiából induló hajóinak megsemmisítését csak egy, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott határozat alapján lehet elkezdeni, jelentette ki csütörtök este a francia államfő, hozzátéve, hogy az ezzel kapcsolatos indítványt más partner országokkal, például Nagy-Britanniával fogják benyújtani. Francois Hollande a kérdésről Vlagyimir Putyin orosz államfővel is egyeztetni kíván, akivel pénteken találkozik Örményországban.

A francia köztársasági elnök azt mondta, hogy nem katonai beavatkozást képzelnek el, hanem olyan akciókat, amelyek megakadályoznák az embercsempészeket abban, hogy emberek százainak halálát okozzák a Földközi-tengeren. A politikus azt is elmondta, hogy a franciák két hajót és több felderítő repülőgépet bocsátanak majd aTriton nevű, az uniós határok védelmét szolgáló művelet rendelkezésére. Emellett Franciaország kész mintegy 700 szíriai menekült befogadására is.

Ez utóbbi téma kapcsán Francois Hollande úgy vélte, tarthatatlan, hogy a menekülteket mindig ugyanaz a néhány ország fogadja be, és más tagállamok nem vállalnak ez ügyben szolidaritást. Az államfő egyben bírálta a 2011-ben Líbia ellen háborút indító Nicolas Sarkozyt mondván, érthetetlen, hogy a három és fél évvel ezelőtt végrehajtott hadművelet vezetői nem készítettek tervet a Kadhafi utáni állapotok kezelésére. Szerinte a mostani uniós intézkedésekkel valójában a 2011-ben elkövetett hibákat igyekeznek helyrehozni.

Franciaországban az elemzők körében egyébként csaknem konszenzus van abban, hogy az Európai Unióra az utóbbi két évben rázúduló menekülthullám egyenes összefüggésben áll Kadhafi uralkodásának a megdöntésével. A menekültek kilencven százaléka ugyanis ebből az azóta káoszba süllyedt, egyre inkább fantommá váló országból indul Európa felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×