eur:
389.33
usd:
361.5
bux:
68509.47
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szelíd fogadtatás várja Putyin motorosait Európában?

6000 kilométeres európai útra indul a Putyin orosz elnököt támogató radikális motorosok csoportja, hogy így ünnepelje meg a náci Németország felett aratott győzelem évfordulóját. Lengyelországban azonban elakadhatnak.

Oroszország és a nyugat között hidegháborús a hangulat Ukrajna miatt.

Valószínűleg ez is befolyásolta az orosz Éjszakai Farkasok nevű nacionalista motoros-csapatot abban, hogy európai körútra induljon.

"Berlinig!" - olvasható a Vörös Hadsereg II. világháborús híres szlogenjét idéző felhívás a motorosok honlapján.

Alekszander Zaldosztanov, a csoport "Sebész" néven emlegetett és amerikai és kanadai beutazási tilalommal sújtott vezetője Sztálin és Putyin híve, aki harcot hirdetett a liberális orosz ellenzékkel szemben.

Egy tankos sapkát viselve a Sebész arról beszélt az orosz tévéhíradóban, hogy nem hiszi, hogy a lengyel motorosok valójában elleneznék az oroszok érkezését. "Ezek a motorosok velünk együtt jártak a Krímben" - emlékezett vissza a Sebész, aki egy orosz dokumentumfilmben arról beszélt, hogy nagyapja odaveszett a háborúban.

Lengyelországban ugyanakkor - hivatalosan - ellenérzésekkel figyelik az orosz motorosok terveit. Lengyel motorosok létrehoztak egy Facebook-oldalt amelynek címe "Nem engedjük át az orosz banditákat Lengyelországon keresztül".

Azt írják: "elképzelhetetlen", a kelet-ukrajnai szakadár lázadók barátai hajtsanak át az országon és követelik, hogy tiltsák ki őket.

"Ha az oroszok áthaladnak, akkor három év múlva örökre visszatérnek" - mondta Jarek Podworski lublini motoros és Ukrajnát támogató aktivista, aki arra hívta fel honfitársait, hogy zárják le az utakat. Podworski Facebook háttérképe egy ukrán pajzsot és kardot tartó angyal és fényképek szerint a motoros az Ajdar ukrán önkéntes hadosztály támogatója.

Sebész és társai azt állítják, hogy német és cseh motorosok is várják őket és hogy a roadtripnek semmi köze a politikához. "Fő célunk az, hogy tisztelettel adózzunk azoknak, akik az életüket adták a II. Világháborús csatamezőkön a Hitler és a nácik elleni harcban. Emellett jószomszédi kapcsolatokat szeretnénk kiépíteni" - mondta az AFP-nek Andrej Bobrovszkij, az április végén induló utazás fő szervezője, aki arról is beszélt, hogy Auswitzba és egy berlini parkba is ellátogatnak.

Az Éjszakai Farkasok ugyanakkor ismertek nacionalista érzelmeikről, amelyet az orosz állami média ki is használ. Tavaly augusztusban például a visszafoglalt Krím-beli Szevasztopolban rendeztek felvonulást, amit az orosz tévé is közvetített.

2010-ben, egy korábbi krími rendezvényük előtt - akkor a félsziget még Ukrajna része volt - Putyin orosz elnök is ellátott a motorosokhoz, beszélgetett Zaldosztanovval és felült egy Harley Davidsonra. Az Egyesült Államok szerint az Éjszakai Farkasok tagjai részt vettek a Krím visszafoglalásában és ezért kitiltották őket az országból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×