eur:
389.57
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Veszélyben az ukrán tűzszünet

Miközben Kelet-Ukrajnában ismét fellángoltak a harcok, Kanada bejelentette, hogy más nyugati hatalmakhoz hasonlóan katonai kiképzőket küld Ukrajnába. A tervek szerint a kanadaiak két évig maradnak.

Az Azovi-tengernél és Donyecknél fellángolt harcok veszélyeztetik a két hónapos minszki tűzszüneti egyezményt. Az ukrán kormányerők szerint legkevesebb hat katonájuk halt meg keddig, míg a lázadók egy harcosuk halálát ismerték el.

Kanada közben közölte: 200 katonai szakértőt - azaz hivatalosan kiképzőt - küld Ukrajnába. A kanadai katonák feladata lesz segíteni "az orosz agresszióval szembesülő Ukrajnát szuverenitása és biztonsága megőrzésében".

Kanadában jelentős és befolyásos az ukrán diaszpóra és Stephen Harper miniszterelnök korábban is határozottan támogatta a kijevi kormányt.

A kanadaiak a brit és az amerikai szakértők mellett vesznek részt az ukrán fegyveres erők kiképzésében. Várhatóan nyáron vezénylik ki őket és egészen 2017 márciusáig maradnak.

A kiképzők a robbanóanyagok kezelésére, katonai rendőri feladatok ellátására, elsősegély nyújtásra, repülésbiztonságra és logisztikára oktatják majd az ukránokat.

Emellett ugyanakkor harctéri taktikára is kiképzik az ukrán egységeket.

Az észak-amerikaiak a lengyel határhoz közeli javorivi NATO-létesítményben teljesítenek majd szolgálatot.

Kanada korábban "védelmi jellegű" haditechnikát szállított Kijevnek és 500 millió dollár értékben hitelgaranciát és humanitárius támogatást is nyújtott. A NATO bejelentését követően a kanadaiak vadászgépeket és hadihajókat is küldtek Kelet-Európába.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint továbbra is orosz erők tartózkodnak Ukrajnában és kiképzőtáborokat állítottak fel a szeparatisták számára.

Az Azovi-tenger közelében fekvő Mariupolnál akkor is tartottak a harcok, amikor az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ megfigyelői próbálták ellenőrizni a tűzszünetet. Az orosz katonai tévécsatorna egyik riportere, aki épp a lázadókat kísérte, megsebesült, amikor egy taposóaknára lépett. A megfigyelőknek pedig egy ideig a földön fekve kellett fedezéket keresniük az akkor folyó tűzpárbaj miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×