eur:
389.49
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem megbízhatóak a német gépfegyverek?

A német hadsereg már régóta súlyos anyagi nehézséggel küzd, amely elsősorban a kaszárnyák állapotának leromlásában és a fegyverek használhatóságának bizonytalanságában nyilvánul meg. A nemrég hivatalba lépett védelmi miniszter ígéretet tett a hadsereg korszerűsítésére és ennek biztosítására jelentős összeget igényelt a költségvetésből.

Ursula von der Leyer meglepő nyilatkozattal állt az újságírók elé, ugyanis megerősítette azt a régóta keringő hírt, hogy a német katonaság alapfelszerelését képező G-36-os gépfegyver rekkenő hőségben és gyakori használat esetén gyakran célt téveszt.

A védelmi miniszter bejelentését arra a szakbizottsági tanulmányra alapította, amelyet a közelmúltban készítettek független intézmények bevonásával. A G-36-os géppuska megbízhatósága igen fontos, mert ezt használják az Afganisztánba, Maliba, vagy a szomáliai tengerpart védelmére kivezényelt német katonák.

A hadsereg főellenőre, Volker Wieker közölte, hogy az elkövetkező napokban határoznak a géppuska további használatáról, illetve más fegyverrel történő helyettesítéséről. A géppuska gyártója, a Hackler és Koch cég szóvivője bírálta a berlini védelmi minisztérium magatartását és kifogásolta, hogy a fegyverrel kapcsolatos vizsgálatba nem vonták be megbízottait. Hangsúlyozta azt is, hogy a cég gyakorlóterén a G-36-ossal végzett próbalövések során semmilyen rendellenességet sem tapasztaltak.

A géppuskával kapcsolatos problémákat megelőzően bírálatok hangozottak el a német hadsereg szállítórepülőgépeinek teherbírását, valamint a harci helikopterek igencsak korlátozott repülési idejét illetően.

Ursula von der Leyen ismét megerősítette, hogy felszerelésének korszerűsítésével, és a felmerült nehézségek alapos kivizsgálásával is vonzóvá akarja tenni a hadsereget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×