eur:
388.53
usd:
360.65
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megint csődközelbe kerül Görögország az ünnepekre

Görögország az ünnepekre kifogyhat a pénzből. Athén azt várja, miként értékelik a hitelezők a reformprogramját, amely a kulcsa annak, hogy további finanszírozáshoz jusson. Egyes forgatókönyvek szerint azonban hónapokon belül újra előállhat a helyzet.

"Görögország őszinte kompromisszumot akar" - mondta a parlamentben Ciprasz kormányfő, közölve: nem hajlandó feltétel nélkül kapitulálni a hitelezők előtt.

Az athéni kormány azt várja, hogy partnerei elbírálják: elég komoly-e pénteken benyújtott reformterve ahhoz, hogy ismét mentőövet dobjanak neki. Merkel német kancellár, minden bizonnyal a német közvéleményre gondolva azt mondta: a görög program számainak stimmelniük kell.

A görögök számára az a tét, hogy megússzák-e az ünnepek idején várható csődöt és az euroövezet tagjai maradhatnak-e. Európai diplomaták azt mondják, hogy a görögök "akadályozzák" a tárgyalásokat, de Cipraszon otthon is nagy a nyomás: ellenfelei szerint titokban feladta megszorítás-ellenes választási ígéreteit, hogy április végéig megszerezze az utolsó segély-részletet.

Sürget az idő és a görögök számára kedvezőtlen, hogy a döntéseket sürgősen meg kell hozni. Az euroövezet pénzügyi vezetői szerdán egyeztetnek, pár nappal a nyugati naptár szerinti Húsvét előtt, miközben a görögök április 9-én, az ortodox ünnep előtt kifogyhatnak a pénzből.

Kedden folyamatosan szivárogtak a részletek a görög reformokról: arról, hogy a Sziriza-kormány nem emelné az ÁFÁ-t, de jobban adóztatná a gazdagabbakat és emelné a jövedéki adókat, továbbá fellépne a csempészet ellen. A hitelezők közben alacsonyabb nyugdíj-kiadásokat és további elbocsájtásokat követelnek tőle.

Nem volt világos, hogy a kormány hátraarcot végrehajtva mégis hajlandó-e privatizálni a masszív pireuszi kikötőt.

A Bank of America Meryll Lynch elemzői közben felvázolták a sötét forgatókönyvet: a görög programot elégtelennek találják, az EU és az IMF felfüggeszti a kedvezményes hiteleket, az Európai Központi Bank pedig hagyja, hogy a görög bankok kifogyjanak a pénzből. A betétesek megrohanják a bankokat, Görögország csődöt jelent az IMF-nek és a EKB-nak. Ha Cipraszék ezután sem hajlanak az alkura, az idén elkerülhetetlenné válik a Grexit, azaz a görög kilépés az eurozónából.

Az elemzés szerint még egy alku esetén is lehetetlennek tűnik, hogy Görögország törleszteni tudja idén esedékes hitelrészleteit - Ciprasz is átütemezést kért - a következő hónapokban sokkal több pénzt kell visszafizetnie például az állampapírok tulajdonosainak, mint az IMF-nek.

A Grexit előtt Athén korlátozhatja a tőkemozgást: azaz, hogy mennyi pénzt lehet felvenni az automatákból, a vámosok pénzt kobozhatnak el a határon és a cégek csak akkor válthatnának át valutát, ha bizonyítanák, hogy kereskednek. A brutális valóság az, hogy még egy alku esetén is, négy hónap múlva megismétlődhet a helyzet az akkor esedékes törlesztések miatt - írják az elemzők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×