eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Már csak a kiborgokban bíznak a donyeckiek

Ma sürgős tárgyalásokra Berlinbe hívták az ukrán, az orosz és a francia külügyminisztert, miután úgy tűnik, teljesen összeomlott a kelet-ukrajnai tűzszünet. Az ukrán vezetés ismét az állította, hogy orosz csapatok lépték át a határt és elfoglaltak egy ukrán ellenőrzőpontot.

A Kelet-Ukrajnában kiújult harcok akár nyílt háborúval is fenyegethetnek és az európai hatalmak ezt egyszerre próbálják meg elkerülni, miközben fenntartják a nyomást a szerintük a lázadókat támogató Oroszország ellen.

A német kormány mára Berlinbe hívta az ukrán, az orosz és a francia külügyminisztert, hogy ott német kollégájukkal a béketárgyalások felújításáról tanácskozzanak.

Mindeközben az ukrán vezetés azt mondta, hogy Luganszk környékén orosz csapatok hatoltak be Ukrajna területére a közös határnak azon a részén, amit nem ellenőriznek az ukrán határőrök. Kijev szerint a támadó erő 700 főt számlál.

Az orosz kormány - ahogy korábban többször tette - "abszolút nonszensznek" nevezte, hogy csapatai Ukrajna területére léptek volna.

"Nagyon veszélyes a helyzet, egyáltalán nem biztos, hogy helyre tudják állítani a tűzszünetet" - mondta Anton Lavrov orosz védelmi szakértő a Bloomberg hírügynökségnek.

Azt követően, hogy a múlt héten nem sikerült megtartani a magas szintű béketárgyalásokat, egyre hevesebb harcok folynak Donyeck környékén, ahol ukrán tankok a hétvégén visszafoglalták a repteret. Most ismét fellángolt a csata a kráterek lyuggatta területért.

A mostanra füstölgő romhalmazzá vált reptér az ukránok szemében az ország szabadságának szimbóluma és az ukrán média "kiborgoknak" keresztelte el az ott védekező katonákat, arra utalva, hogy emberfeletti erőfeszítésekre kényszerülnek.

A kijevi katonai vezetés szerint a szintén szakadárok uralta Luganszk közelében hatórás tüzérségi előkészítés után a lázadók elfoglalták egyik ellenőrzőpontjukat.

Szergij Garmas, az Osztrov, azaz sziget nevű információs ügynökség főszerkesztője maga is a lázadók kezén lévő Donbasszból származik. Garmas szerint akik ott maradtak, azok egyre inkább a lázadók befolyása alá kerülnek. Nincs mit enni, de ha beállnak közéjük, akkor fizetést kapnak. Csak az orosz médiát lehet nézni és ezért az emberek fokozatosan eltávolodnak Ukrajnától - mondta.

Miközben az oroszok Ukrajnát vádolták azzal, hogy "fegyverekkel akarja megoldani a konfliktust", az Európai Unió külügyminiszterei a héten megállapodtak abban, hogy addig tartják fenn a Moszkva elleni szankciókat, amíg Kelet-Ukrajnában folytatódnak a harcok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×