eur:
389.65
usd:
362.8
bux:
67987.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ellentét az ukrán válság miatt a berlini koalícióban

Berlinben a kormányzó koalíciós pártok vezetői hétfőn rendkívüli ülést tartottak a kancellár hivatalában, hogy elsimítsák az ellentéteket az ukrajnai válság, valamint a Moszkvával szemben tanúsítandó magatartás kérdésében. A kisebbik kereszténypárt, a Keresztény-szociális Unió elnöke szerint a szociáldemokrata külügyminiszter a kancellár eltérő külpolitikája súlyos veszélyeket rejt magában.

Horst Seehofer bajor tartományi kormányfő, a Keresztényszociális Unió elnöke egy sajtóinterjúban Moszkva-barát politikát vetett a Szociáldemokrata Párt szemére.

Nyilatkozatában hangsúlyozta ugyan, hogy a szociáldemokrata külügyminiszter, Frank Walter Steinmeier diplomáciája igencsak meggondolt, azonban beláthatatlan következményekkel járhat, ha az Oroszországgal folytatott párbeszédben nem a kancellár irányvonalát követi.

Seehofer utalt arra, hogy saját kereszténypártjában is egyesek nagyobb engedékenységet szorgalmaznak Moszkvával szemben és ezt a csoportot csak akkor tudja féken tartani, ha a szociáldemokrata koalíciós partner sem távolodik el Angela Merkel álláspontjától.

Válaszában Steinmeier úgy vélte, Seehofer felnagyítja a történteket, egyúttal azonban sajnálatosnak nevezte azt a felhevült vitát, amely a G20 Ausztráliában tartott csúcsértekezletén kialakult.

Brisbane-ben Angela Merkel is kemény szavakkal ostorozta az orosz politikát. Időközben Steinmeier külügyminiszter leszögezte, hogy a G20 csúcskonferencián kirobban éles vitáért nem Merkel kancellárt, hanem Stephen Harper kanadai kormányfőt hibáztatta.

Ennek ellenére a Keresztényszociális Unió elnöke megismételte, hogy a kancellár jelenlétében tervezett holnapi találkozón színvallást vár a Szociáldemokrata Párt elnökétöl, Siegmar Gabrieltöl, hogy pártja támogatja-e Angela Merkel politikáját Moszkvával szemben, avagy sem.

Mindez utalás Steinmeier külügyminiszter múlt heti kijevi és moszkvai tárgyalásaira, amelyről úgy tért vissza, hogy mind Porosenko ukrán, mind pedig Putyin orosz elnök a minszki megállapodás értelmében akarja rendezni a vitát. Hozzáfűzte, hogy értesülés szerint Moszkva nem kívánja Kelet-Ukrajna elszakadását, habár a pillanatnyi helyzet nem erre vall.

Diplomáciai körökben azonban meglepetést keltett, hogy Steinmeiert váratlanul fogadta Putyin is, noha eredetileg csupán Lavrov külügyminiszterrel akart tanácskozni. Megfigyelők szerint ez állhat Horst Seehofer bírálatának hátterében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×