eur:
389.77
usd:
362.88
bux:
68087.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Enged Merkel Londonnak a külföldi munkavállalók ügyében?

A német kormány szóvivője közölte, hogy a kancellár kész az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás esetleges vadhajtásairól tárgyalni a brit miniszterelnökkel. A Spiegel hírmagazin nemrégiben írt arról, hogy Angela Merkel még Nagy-Britannia uniós tagságának feladását sem zárta ki arra az esetre, ha London gátolni akarja a munkaerő szabad áramlását az Európai Unión belül.

A Spiegel hírmagazin úgy értesült, hogy Angela Merkel komolyan tart Nagy-Britannia kiválásától az Európai Unióból. Mint ismeretes, a londoni kormány az uniós tagállamokból érkező munkakeresők számának korlátozását fontolgatja, ami szemben áll az Európai Unió alaptörvényeivel.

Ebben a kérdésben már az EU múlt hónapban tartott brüsszeli csúcsértekezletén is szóváltásra került sor Cameron brit kormányfő és Merkel kancellár között, aki figyelmeztette, hogy ha továbbra is csorbítani kívánja ezt az uniós alapjogot, elérheti azt a pontot, ahonnan már nincs visszalépés.

A berlini kormány szóvivője tegnapi sajtóértekezletén békülékeny hangnemet ütött meg, amikor kijelentette, hogy a kancellár kész tárgyalni a szabad munkarő-áramlással kapcsolatos problémákról, egészen pontosan arról, hogy miként lehetne megakadályozni a visszaéléseket ezzel az alapjoggal.

Mintegy válaszában a brit miniszterelnök szóvivője arra mutatott rá, hogy David Cameron szerint az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást nem lehet feltételek nélküli jognak tekinteni, és a jelenlegi szabályokat - úgymond - ésszerűbb alapokra kell helyezni. Hasonlóképpen vélekedett egy interjúban Osborne brit pénzügyminiszter, aki főleg azt kifogásolta, hogy az utóbbi időben tömegesen érkeznek olyan munkakeresők Nagy-Britanniába, akiknek nincs állásajánlatuk, így a szociális intézmények támogatására szorulnak és ez egyre nagyobb visszatetszést kelt az adófizetők körében.

Osborne nyilatkozata célzás volt Cameron azon tervére, hogy még idén intézkedésekre készül az Európai Unió tagállamaiból érkezők betelepedésének korlátozására. Erre utalva a berlini kormány szóvivője viszont megismételte, hogy a munkaerő-vándorlás bárminemű akadályozása nem képezheti tárgyalás alapját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×