eur:
389.57
usd:
362.5
bux:
68033.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Porosenko: a műválasztások megtorpedózták a törvényt

Az ukrán elnök módosítani akarja a lázadókkal kötött tűzszünet feltételeit. A Moszkva-barát szeparatisták a hétvégén rendeztek választásokat az általuk ellenőrzött területeken, ám a voksot Oroszországon kívül más állam nem ismeri el. Petro Porosenko most azt mondja, visszavonná a térségek különleges státuszát.

"Vicc, műválasztások, a tűzszüneti alku súlyos megsértése" - így jellemezte Petro Porosenko ukrán elnök a donyecki és luganszki régiók lázadók-uralta részein tartott vasárnapi voksokat. A választások nem hoztak meglepetést - az önkényesen kikiáltott államalakulatoknak azokat a vezetőit erősítették meg, akik már eddig is hatalmon voltak.

Az ukrán kormány és a lázadók által aláírt szeptember eleji tűzszünet értelmében decemberben tartanának választásokat a térségekben, amelyeket Ukrajna is elismerne, miközben egy időre "különleges státuszt" és nagyfokú autonómiát biztosítana a lázadó területeknek.

Porosenko, aki keddre összehívta az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács rendkívüli ülését, most az erről szóló törvényt akarja visszavonatni.

"Ezek a műválasztások megtorpedózták a törvényt és elmélyítették a válságot" - közölte az elnök és hozzátette, hogy csak "legitim módon megválasztott helyi önkormányzati szervekkel és nem saját magukat megkoronázó banditákkal" hajlandó tárgyalni.

Donyeckben és Luganszkban kedden tervezték a posztjaikon megerősített vezetők, Alekszander Zaharcsenko egykori villanyszerelő és Igor Plotnyickij, volt szovjet katonatiszt beiktatását.

Bár a két körzetben az ukrán hadsereg korábbi tüzérségi támadásai miatt helyi lakosok nagy része bizalmatlan a kijevi kormány iránt és sokan akarnak függetlenséget, nem mindig számíthatnak védelemre az új hatalomtól.

Néhány hete Luganszkban lövésekkel kergették szét a helyi nyugdíjasok tüntetését, akik a négy hónapja elmaradt nyugdíjakat kérték számon. Donyeckben azt mondták nekik: forduljanak a kijevi kormányhoz, mivel oda fizették be korábban a járulékot. Egy olyan videó is napvilágra került, amelyen egy donyecki népi bíróság - egy teremben összegyűlt fegyveresek és civilek - kézfeltartással golyó általi halálra ítélnek egy férfit.

Miközben az EU, az Egyesült Államok és a NATO és élesen bírálta a lázadók által rendezett választásokat és közölte, hogy nem ismeri el azokat, az orosz külügyminisztérium közleménye szerint "a megválasztott képviselők mandátumot kaptak arra, hogy a normális élet visszaállítására gyakorlati lépéseket tegyenek".

New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsában Moszkva megakadályozta, hogy a testület bírálja a kelet-ukrajnai voksot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×