eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Emberiség elleni bűnöket követett el az Iszlám Állam

Az ENSZ emberiség elleni bűnökkel vádolja az Irak és Szíria jelentős területeit elfoglaló Iszlám Állam terrorszervezetet. A Világszervezet szerint a dzsihádisták megöltek 670 foglyot és más jogsértéseket is végrehajtottak.

 "Célzott gyilkosságok, erőszakos hittérítés, emberrablás, embercsempészet, rabszolgaság, szexuális zaklatás" - az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay szerint hosszú a lista, amely az Iszlám Állam "súlyos és sokkoló" jogsértéseit taglalja.

A Világszervezet közölte: bizonyítékai vannak arról, hogy a dzsihádisták Moszulban akár 670 foglyot is megölhettek és az ország más részein is olyasmiket követtek el, ami emberiség elleni bűntettnek minősül.

A szélsőségesek emellett vallási és kulturális emlékeket pusztítottak el és "kegyetlen és rendszeres módon vallási és etnikai tisztogatást folytatnak az uralmuk alá került területeken" - áll az ENSZ jelentésben.

Amikor júniusban az észak-iraki Moszul várost elfoglalták, akkor a káoszban a helyi börtön 3000 rabja közül 1500-2000 fő megszökött. A többiek ott maradtak és amikor megérkezett az Iszlám Állam serege, akkor két részre osztották az őrizeteseket: síítákra és szunnitákra. A síítákat kivitték a sivatagba és agyonlőtték őket. Néhány rab azonban halottnak tetette magát és megmenekült.

Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint ugyanakkor az Isis érkezése előtt az iraki kormányerők szunnita foglyokat mészároltak le, mielőtt elmenekültek volna az Isis elől.

Moszuli lakosok szerint az Iszlám Állam katonái rendszeresen fosztogatják a moszuli keresztények és más kisebbségek házait. A helyiek elmondták azt is: félnek kiengedni a fiatalembereket az utcára, mert attól tartanak, hogy az iszlámisták besorozzák őket.

Közben brit szakértők felvetették, hogy a James Foley újságíró halálát rögzítő videó megrendezett eseményeket mutat, bár azt nem vonják kétségbe, hogy Foleyt valóban kivégezték.

Törvényszéki szakértők szerint a riporter mögött álló valószínűleg brit dzsihádista nem a gyilkos volt. A felvétel pedig nem mutatja azt, hogy valójában mi történt.

Foley nyakát hatszor próbálják meg átvágni késsel, de nem látni vért. Az áldozat nem olyan hangokat adott ki a videón, mint ami várható volt. Halála előtti beszédében pedig ugrik a kép, ami azt jelenti, hogy megvágták a felvételt. A Telegraph című brit lap idézi az egyik szakértőt, aki szerint maga a kivégzés azután történhetett meg, hogy leállították a kamerát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×