eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Németország nem szállít hadifelszerelést Moszkvának

Nem pénzről, hanem emberéletekről van szó - jelentette ki Berlinben a gazdasági miniszter, amikor letiltott egy, még évekkel ezelőtt Moszkvával megkötött hadianyageladási-szerződés végrehajtását. Sigmar Gabriel döntése ellen az érintett fegyvergyár máris óvást emelt, és valószínűleg az orosz kormány is jogi úton próbál fellépni.

Az egyik legnagyobb német fegyvergyár, a Rheinmetall, három évvel ezelőtt írta alá azt a szerződést, amelynek keretében 100 millió euró értékben hadiipari felszerelést szállít egy oroszországi lövészeti kiképző központ számára. Sigmar Gabriel már tavasszal felfüggesztette a megállapodást, miután Moszkva saját fennhatósága alá vonta a Krím félszigetet. A gazdasági miniszter most az ukrajnai válságra hivatkozva tiltotta le a szerződés kivitelezését.

A döntés óriási anyagi veszteséget jelent a Rheinmetallnak, ezért a cég várhatóan kártérítést követel a berlini kormánytól. De Moszkvában sem hagyják annyiban a német gazdasági miniszter intézkedését, mert - hírügynökségi jelentések szerint - jogi úton próbálnak elégtételt szerezni, noha Jurij Boriszov védelmi miniszterhelyettes hangoztatta, hogy a Nyizsnyij Novgorod térségében fekvő Mulinóban mintegy 30 ezer katona kiképzésére alkalmas szimulációs központ őszre tervezett megnyitása emiatt nem fog késlekedést szenvedni.

Sigmar Gabriel döntésében nem játszik szerepet az Oroszországgal szemben életbe léptetett fegyverembargó, ez ugyanis nem vonatkozik a már korábban megkötött exportszerződésekre. Így mind Franciaország, mind pedig Nagy-Britannia leszállítja Moszkvának a korábban aláírt megállapodásokban szereplő hadifelszereléseket, köztük két Mistral típusú helikopter szállító hajót több mint egy milliárd euró értékben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×