eur:
389.37
usd:
362.52
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Kevés a háziorvos Szlovákiában

Szlovákiában egyre kevesebb a háziorvos, és a még praxist folytatók átlagéletkora is túl magas: 56 év. Legalább ötszáz háziorvosra lenne jelenleg szükség. Az egyre nagyobb gond megoldása érdekében hirdetett ilyen irányú rezidensprogramot a szlovák egészségügyi minisztérium, amelyre 180 végzős orvos jelentkezett.

Az utóbbi öt évben csupán tíz végzős orvostanhallgató választotta szakterületéül a háziorvoslást. Ezt a tényt az egészségügyi tárca nem hagyhatta figyelmen kívül, ezért már egy esztendeje elindította a rezidensprogramot. A projekt arra hivatott, hogy vonzóvá tegye az orvostanhallgatók, illetve a végzősök számára a háziorvosi praxist. Több információhoz juttatták erről a munkáról a leendő orvosokat, másrészt lehetőséget teremtettek, hogy a gyakorlatban is felmérhessék előnyeit, miközben bért kapnak.

Zuzazana Zvolenská szlovák egészségügyi miniszter elégedett. Úgy véli, az egy év alatt nem várt létszámú fiatal jelentkezett a programba. "183 új potenciális háziorvos jelentkezett Szlovákia valamennyi régiójából, ez valóban egy sikeres rajtja ennek a rezidensprogramnak" - nyilatkozta a tárcavezető.

A jelentkezőket most három vagy négy éves kórházi gyakorlat várja. A rezidensi időszak alatt a kórház számára is hasznot jelentenek a kezdőorvosok, mert konkrét gyógyítási feladataik lesznek ez idő alatt.

A program koordinátora Tibor ©agát, a Szlovák Egészségügyi Egyetem professzora. "Azelőtt a kórházak nem szívesen vették fel ezeket a frissen végzett orvosokat, azért mert a képzés befejezése után elmentek. Arról nem is szólva, hogy a kórház a saját pénzeszközeiből térítette a kiadásokat" - tájékoztatott a professzor.

Ebben az esetben viszont a rezidensprogramot az európai uniós alapokból fedezik. Zuzana Èi¾máriková, az egészségügyi tárca munkatársa arról tájékoztatott, hogy a rezidensek olyan bérezést kapnak majd, mint a többi szakorvosi képesítő vizsga nélküli orvos. "Ennek fejében mindegyik rezidens vállalja, hogy a program befejeztével öt esztendőt dolgozik Szlovákia területén a Pozsonyi kerületen kívül" - mondta Èi¾máriková.

A program befejezéseként a rezidens a kórházban szerzett tapasztalatait és ismereteit a körorvosi rendelőben teszi próbára. A programot a Háziorvosok Szakmai Szervezete is üdvözölte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×