eur:
388.71
usd:
361.75
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Hamarosan kiderülhet, mi történt a maláj géppel

A kelet-ukrajnai oroszbarát lázadók több nap után átadták a lelőtt utasszállító gép fekete dobozai közül kettőt maláj illetékeseknek. A felkelők emellett bejelentették, hogy a gép becsapódásának 10 kilométeres körzetében fegyverszünetet hirdetnek, hogy a nemzetközi légügyi nyomozók biztonságosan végezhessék munkájukat.

A Kijev-ellenes lázadók Donyeckben, az egyik szakadár "népköztársaság" kabinetirodájában adták át a tragikus véget ért MH17-es járat repülési adatait rögzítő fekete dobozokat. A valószínűleg Buk-rakétával lelőtt géppel együtt 298 ember veszett oda.

"Tessék, itt vannak a fekete dobozok" - mondta Alekszandr Borodaj, a külföldön el nem ismert államalakulat kormányfője egy újságírókkal zsúfolásig megtelt teremben, majd ezt követően az egyik fegyveres szeparatista az asztalra tette a berendezéseket.

A donyeckiek és a maláj hatóságok képviselői ezt követően aláírtak egy jegyzőkönyvet. A Newsru jelentése szerint Mohamed Szakri ezredes, a Maláj Nemzetbiztonsági Tanács képviselője megerősítette, hogy a fekete dobozok jó állapotban vannak, és hozzátette, hogy nem látta külső beavatkozás nyomát.

Nyugaton azzal vádolták a lázadókat, hogy manipulálni akarták a rögzített repülési adatokat és ezért nem adták át azonnal a fekete dobozokat. A felkelők viszont ugyanezt mondták a kijevi kormányról.

A DNK betűnéven is ismert Donyecki Népköztársaság vezetőjének egyfajta diplomáciai elismerést jelenthetett, amikor a maláj ezredes megköszönte "Borodaj Úr, őexellenciájának", hogy átadta a fekete dobozokat.

Közben holland légügyi nyomozók is Donyeckbe érkeztek, majd a gép becsapódásának helyszínére utaztak.

A lázadók azt is közölték, hogy tűzszünetet hirdetnek a katasztrófa 10 kilométeres körzetében, hogy az odaérkezett nemzetközi nyomozók biztonságban végezhessék munkájukat. Hozzájuk hasonlóan, Porosenko ukrán elnök utasította az ukrán erőket, hogy 40 kilométeres körzetben szüntessék be a harci tevékenységet.

Hosszú késlekedés után Donyecken keresztül Harkovba indult az a vonat, amely a maláj Boeingen utazók holttesteinek nagy részét szállítja. Egy helyi vasutas azt mondta, hogy hétfő éjszaka ki volt kapcsolva a hűtés.

Bár a katasztrófa helyszínét a lázadók ellenőrzik, a holttestek után ukrán alakulatok is kutattak és hétfőn további 21 tetemet találtak.

Előzőleg az egyre erősödő nemzetközi harag hatására az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el arról, hogy a fegyveres csoportok biztosítsák a szabad hozzáférést a gép becsapódásának helyszínéhez. Mindez azt jelenti, hogy a vétójoggal rendelkező Oroszország úgy döntött: támogatja a javaslatot, cserébe azért, hogy módosításokat hajtsanak végre az eredeti szövegen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×